Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Όλο και πιο συχνά, η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η νέα πρόκληση της αφορά την αμφισβήτηση της κυπριακής  ΑΟΖ. Δημιουργούνται έτσι σοβαρά ερωτηματικά για την πρόθεση της να συμβάλει έμπρακτα σε σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή αλλά και για τις μελλοντικές της κινήσεις.

Η ανάλυση που ακολουθεί (http://www.liberal.gr/arthro/39092/amyna--diplomatia/2016/isontourkikisin-i-aoz-akomi-kai-notia-tis-kuprou-dilonei-ston-oie-i-tourkia.html#.VvUp13cEa0s.facebook) είναι διαφωτιστική για τους κινδύνους, που έρχονται στην επιφάνεια.

Η απαράδεκτη και προκλητική αυτή αμφισβήτηση της Κυπριακής ΑΟΖ που θίγει όμως και την Αίγυπτο, καθώς η οριοθέτηση είχε γίνει με συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και την Ελλάδα έρχεται σε μια στιγμή που υποτίθεται ότι η Τουρκία επιδεικνύει «εποικοδομητική» διάθεση συνεργασίας για επίλυση του Κυπριακού, ενώ επιχειρώντας να νομιμοποιήσει την παρενόχληση κυπριακού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα, ουσιαστικά επαναφέρει την "Διπλωματία των Κανονιοφόρων» σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και εύφλεκτη περιοχή.

Ο Χαλιτ Τσεβίτ μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη σε επιστολή του με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2016 προς τα Ηνωμένα Έθνη απαντά (και απορρίπτει) στην επιστολή του κύπριου Μόνιμου Αντιπροσώπου Νίκου Αιμιλίου που είχε καταγγείλει εκ μέρους της Λευκωσίας την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του κυπριακού ερευνητικού σκάφους MV Flying Enterprise που πραγματοποιούσε έρευνες εντος της Κυπριακής ΑΟΖ στις 17 Δεκεμβρίου 2015.

Η επιστολή του Ν. Αιμιλίου είχε δημοσιευθεί ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της περιοδικής έκδοσης για Δίκαιο της Θάλασσας(Law of the Sea Bulletin.)
 Ο Τούρκος αντιπρόσωπος αφού αμφισβητεί την Κυπριακή Κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μια Αρχή η οποία νομικά η στην πράξη να εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους και την Κύπρο ως σύνολο», επαναφέρει την τουρκική διεκδίκηση όπου οριοθετώντας ...μονομερώς την Τουρκική υφαλοκρηπίδα περιορίζει την κυπριακή ΑΟΖ σε λίγα μίλια μόνο δυτικά της Πάφου στον μεσημβρινό 32º16'18" και προς νότο στα όρια όπου έχει ανακοινώσει μονομερώς η Άγκυρα (Ρηματική Διακοίνωση της 2ας Μαρτίου 2004 και 12ης Μαρτίου 2004) και οι οποίες αφορούν άμεσα και την Ελλάδα καθώς ουσιαστικά ακυρώνουν την επήρεια του Καστελόριζου και «δημιουργούν» θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας με την Αίγυπτο.

Στην τουρκική επιστολή αναφέρεται ότι οι «περιοχές για τις οποίες διατυπώθηκαν αξιώσεις από τους Ελληνοκύπριους στην προαναφερόμενη επιστολή, στα δυτικά του ορίου που αναφέραμε, εμπίπτουν στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα ,όπου η Τουρκία έχει δικαιώματα ipso facto και ab initio, καθώς και νόμιμα συμφέροντα».

Με βάση αυτούς τους ισχυρισμούς ο Τούρκος αντιπρόσωπος δηλώνει ότι σε συνδυασμό με τους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αυτό σημαίνει πως «τα Τουρκικά πολεμικά πλοία στις περιοχές αυτές έχουν δικαίωμα παρέμβασης σε οποιαδήποτε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα, που γίνεται χωρίς την συναίνεση/άδεια της Τουρκίας».
Υποστηρίζει μάλιστα ο Τούρκος διπλωμάτης ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση το πλοίο MV Flying Enterprise κατά την είσοδο του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στις 17 Δεκεμβρίου 2015 εμποδίστηκε από την τουρκική φρεγάτα TCG Gediz και ενημερώθηκε ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου τις δραστηριότητες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα χωρίς προηγούμενο συντονισμό και άδεια από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Συνεπώς το τουρκικό πολεμικό σκάφος «έδρασε με σεβασμό στις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές και δεν υπήρξε καμία παρενόχληση, όπως ισχυρίστηκε ο Ελληνοκύπριος αντιπρόσωπος.. Ακολούθως όταν οι τουρκικές αρχές διαπίστωσαν δεόντως ότι η φύση και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης δραστηριότητας (έρευνα για την βύθιση καλωδίων) το MV Flying Enterprise συνέχισε την δραστηριότητα του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» επισημαίνει το τουρκικό έγγραφο .

Αυτά είναι τα δύο σημεία όπου έκανε έρευνες το κυπριακό σκάφος:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου