Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Αντισυνταγματική η αλλαγή χρήσεων γης στη Ροδόπολη

Αναδημοσίευση από - http://newpost.gr/post/314100/ste-antisyntagmatikh-h-allagh-xrhsewn-ghs-sth-rodopolh
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄αριθμ. 27/2014 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση του νόμου 3044/2002 κατά το μέρος εκείνο που επιτρέπει τη χρήση γενικής κατοικίας σε περιοχή της κοινότητας Ροδόπολης (ήδη δήμος Διονύσου) Αττικής, στην οποία προηγουμένως ίσχυε η χρήση αμιγούς κατοικίας (δηλαδή επιτρέπεται μόνο η κατασκευή κατοικιών).

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απασχόλησε η συνταγματικότητα και η νομιμότητα χορήγησης άδειας και λειτουργίας επαγγελματικού εργαστηρίου ραπτικής γυναικείων ενδυμάτων, επί της οδού Κολοκοτρώνη, στη Ροδόπολη.

Να σημειωθεί ότι η δικαστική διένεξη για το θέμα αυτό έχει αρχίσει από τη δεκαετία του ΄90, ενώ κατά τα έτη 1999 και 2001 είχαν εκδοθεί και πάλι σχετικές αποφάσεις από το ΣτΕ. Όμως τροποποιήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ροδόπολης και έτσι ξεκίνησε νέος δικαστικός γύρος.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η διάταξη εκείνη «του άρθρου 9 του Ν. 3044/2002 κατά το μέρος ειδικώς που με αυτήν επιτρέπεται η χρήση γενικής κατοικίας στα οικοδομικά τετράγωνα της οδού 25ης Μαρτίου (δηλαδή εκεί που βρίσκεται το επίδικό εργαστήριο), είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος». Και είναι αντισυνταγματική γιατί μεταβάλλει το καθεστώς χρήσεων στην περιοχή, χωρίς να στηρίζεται στην αναγκαία ειδική προβλεπόμενη μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου