Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Και τώρα; Η «νίκη» ήρθε, καλόν ύπνο…


Γράφει ο  Γιώργος Καρελιάς, http://www.protagon.gr

Αυτό που έγινε στο Λουξεμβούργο είχε αποφασιστεί πριν από ένα χρόνο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα μείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το τέλος του 2018. Οσα μεσολάβησαν ήταν παιχνίδια προπαγάνδας. Για να νομίζει (και) η αντιπολίτευση ότι είναι ξύπνια.

Αυτό που έγινε στη συνεδρίαση του Eurogroup αποτυπώθηκε στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών μιας μικρής χώρας, της Σλοβακίας: «Αναμένω σήμερα ότι ο Ευκλείδης θα φύγει με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά». Ετσι το βλέπουν οι ξένοι. Βλέπουν, δηλαδή, τα λεφτά που δίνουν στην Ελλάδα.

Αυτό έγινε, πήραμε τη δόση. Αφού εμείς είχαμε  πάρει τα μέτρα. Και τέλος. Η μεγάλη προσδοκία για ρύθμιση του χρέους έμεινε προσδοκία, αφού ήταν εξαρχής χίμαιρα σε αυτή τη φάση. Εκλογές στη Γερμανία γαρ. Μέχρι να το καταλάβουν στην κυβέρνηση πέρασαν από σαράντα κύματα, αν και υπάρχει πάντα η υποψία ότι το ήξεραν, αυτή τη φορά δεν επρόκειτο για αυταπάτη.

Δηλαδή, αυτό που έγινε στη χτεσινή συνεδρίαση του Eurogroup είχε αποφασιστεί πριν από ένα χρόνο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν στην εξουσία πάση θυσία τουλάχιστον έως το τέλος του 2018. Λίγοι το λέγαμε από τότε, όταν οι περισσότεροι έβλεπαν «αδιέξοδο», «ρήξη» και «εκλογές». Ακόμα και κόμματα της αντιπολίτευσης έβλεπαν για πολύ καιρό ότι ο Τσίπρας θα κάνει «ηρωϊκή έξοδο». Η «λογική» αυτή είναι η νίκη της κυβερνητικής προπαγάνδας, η οποία αποτυπώθηκε ακόμα και χτες, λίγες ώρες πριν συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (εδώ και εδώ).

Και τώρα ποια θα είναι η συνέχεια; Η αναμενόμενη για όσους μπορούσαν να παρατηρήσουν με στοιχειώδη νηφαλιότητα την κυβερνητική τακτική. Ηδη ο Πρωθυπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει προκαταβολικά την προαναγγελθείσα συμφωνία. Η «νίκη», λοιπόν, ήρθε. Ετσι κι αλλιώς θα ερχόταν, αφού η απόφαση για συμφωνία ήταν ειλημμένη. Δεν έχει σημασία αν η συμφωνία αυτή αφήνει τη χώρα εκτός ποσοτικής χαλάρωσης (το περίφημο QE), που ήταν μόλις πριν από λίγες μέρες βασικός στόχος. Δεν έχει σημασία που η πολυπόθητη λύση για το χρέος πάει στο ράφι του 2018.

Σημασία έχει η «νίκη» των «καλών», που είπε ο Τσίπρας. Και δεν εννοούσε, βεβαίως, ότι «καλός» είναι ο Σόιμπλε. Αυτός νίκησε μεν και θα πάει ήσυχος στις εκλογές του Νοεμβρίου και σιγά μη νοιάζεται για τον «τίτλο» του «καλού». Αυτόν τον χαρίζει στον φίλο του τον Τσακαλώτο (εδώ).
Κάπως έτσι τελειώνει αυτή η φάση του σίριαλ «αξιολόγηση και χρέος». Με άλλη μια «νίκη» σαν κι αυτήν που ανέφερε το κ. Τσίπρας, η οποία θα φέρει χαλάρωση και ησυχία και έναν βαθύ ύπνο για όλους έως του χρόνου το καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ, μόλις επιστρέψει ο κ. Τσακαλώτος και ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τη «νίκη» στο Eurogroup, ας θυμηθούν την επίκαιρη (λόγω τριακονταετίας από το 1987) δήλωση του Νίκου Γκάλη: «Είδα στα μάτια των αντιπάλων μας ότι θα τους νικούσαμε».

Και ας γελάσουν μαζί για την «ήττα» του Σόιμπλε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου