Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Νέες ρυθμίσεις για τα οικονομικά των Δήμων

Οι τρόποι υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης, προβλέπονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή μετά τη δημοσίευση των διατάξεων του ν. 4316/2014 (Α΄270). Στον ίδιο νόμο προβλέπονται ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμές οφειλές πολιτών καθώς και ρυθμίσεις των ΟΤΑ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.  Το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο που αποστέλλει προς τους αρμόδιους φορείς κάνει γνωστές τις διαδικασίες και τις ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να τεθούν σε ισχύ οι νέες διατάξεις.

Ειδικότερα με το άρθρο 75 ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης που συντάσσεται από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών. Περαιτέρω, περιγράφεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις υπαγωγής των ΟΤΑ ή νομικών τους προσώπων που εμφανίζουν αδυναμία κατάρτισης τουλάχιστον ισοσκελισμένου αρχικού προϋπολογισμού ή αδυναμία ισοσκέλισης κατόπιν αναμόρφωσής του, σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης με ή χωρίς την υποβολή σχετικού αιτήματος.

Στο άρθρο 76 γίνεται αναφορά για τα δικαιώματα και τις  υποχρεώσεις που απορρέουν για τους ΟΤΑ από την στιγμή που θα ενταχθούν σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Στο καθορίζονται ζητήματα σχετικά με τη σύσταση, λειτουργία και διαχείριση του απαραίτητου Λογαριασμού για την υλοποίηση του Προγράμματος.

Με τις διατάξεις του άρθρου 79 ρυθμίζεται το ζήτημα αποπληρωμής των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως τις 30 Νοεμβρίου 2014 οφειλών των δήμων των περιφερειών και των νομικών τους προσώπων προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην εν λόγω περίπτωση, η καταβολή  των ανωτέρω οφειλών γίνεται εφάπαξ και εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου ήτοι έως τις 24/06/2015.

Στην παρ. 2 του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι με κοινές αποφάσεις των  Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων και των περιφερειών προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δύνανται να συμψηφίζονται με ποσά που αναλογούν σε ποσοστό τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) επί των εσόδων τους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών και λοιπών δαπανών.
Δείτε αναλυτικά τη σχετική εγκύκλιο

Πηγή-  www.localit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου