Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Για την παραχώρηση των σχολικών χώρων του Διονύσου

Γράφει ο Στέφανος Μιχιώτης.

Επιστολή προς τον εκδότη της Βορεινής για την αποκατάσταση της αλήθειας

Κύριε Παπαδόπουλε,

Σε ανυπόγραφο σχόλιο της παραπολιτικής στήλης της ηλεκτρονικής εφημερίδας σας (12/1/2015), αναφέρονται πληροφορίες και διατυπώνονται ερωτήσεις με τρόπο παραπειστικό, που δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις σχετικά με τον ρόλο και τις εργασίες της ομάδας εργασίας για την παραχώρηση των σχολικών χώρων της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, της οποίας είμαι συντονιστής.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας γνωρίζω τα ακόλουθα και σας ζητώ να τα δημοσιεύσετε στο ίδιο μέρος με το αρχικό σχόλιο.

1. Η ομάδα εργασίας έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πλαισίου, που θα περιλαμβάνει αρχές, κριτήρια, κανόνες, όρους και διαδικασίες για την παραχώρηση της χρήσης των χώρων που είναι χαρακτηρισμένοι ως σχολικοί. Το σχέδιο αυτό, αφού εγκριθεί / τροποποιηθεί από την Σχολική Επιτροπή και την Δημοτική Αρχή, θα τεθεί υπόψη των ενδιαφερομένων προς διαβούλευση. Για τον σκοπό αυτό, η ομάδα εργασίας έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με παράγοντες των αθλητικών σωματείων και σύντομα και με γονείς και παράγοντες πολιτιστικών συλλόγων.

2. Η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη, επειδή – δυστυχώς – είναι πρωτόγνωρη για πολλούς και επιπλέον, επειδή μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να λειτουργήσει σαν ολοκληρωμένο πλαίσιο. Υπάρχουν μόνο αποσπασματικές διαδικασίες για μεμονωμένες πτυχές του όλου ζητήματος, όπως πχ για την υποβολή αιτημάτων, χωρίς όμως καμία πρόβλεψη για το τι συμβαίνει στις περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων εκ μέρους των αιτούντων ή καταστρατήγησης των όρων παραχώρησης.

3. Η Σχολική Επιτροπή ενημερώνεται για περιπτώσεις χρήσης των σχολικών χώρων είτε κατόπιν αιτήματος ή κατόπιν καταγγελίας. Για όσα αιτήματα έχουν κατατεθεί, έχει ακολουθηθεί η άνευ εξαιρέσεων και όχι η επιλεκτική (όπως εσφαλμένα αναφέρετε) τήρηση της νόμιμης διαδικασίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι αναπομπές, λόγω μη πληρότητας φακέλου, των αιτημάτων του Συλλόγου Γονέων δημοτικού σχολείου, του οποίου μέλος είναι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και του Τμήματος Διαβούλευσης του Δήμου.

4. Είναι όμως αλήθεια ότι πρόσφατα περιήλθαν σε γνώση της Σχολικής Επιτροπής κάποιες καταγγελίες για περιπτώσεις μη σύννομης χρήσης σχολικών χώρων, κυρίως από αθλητικά σωματεία. Όπως επίσης και αναφορές αθλητικών παραγόντων, που επεσήμαιναν τις εξωφρενικές αποκλίσεις από την πραγματικότητα των στοιχείων που κάποιοι άλλοι παράγοντες είχαν υποβάλλει στην προηγούμενη Σχολική Επιτροπή με σκοπό να πάρουν περισσότερες ώρες, όπως και έγινε. Σας ενημερώνω λοιπόν με την ευκαιρία, ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής, προκειμένου να προχωρήσει στο έλεγχό τους, χωρίς εξαιρέσεις, και στην αποκατάσταση του ορθού και δικαίου.

5. Όσο για μένα, σας γνωρίζω ότι, αν και όντως προσωπικά έχω υπόψη μια τέτοια κραυγαλέα περίπτωση (που όμως δεν είναι στην Δροσιά αλλά στην Άνοιξη), επέλεξα αυτή να αντιμετωπιστεί όχι μεμονωμένα, αλλά στα πλαίσια μιας συλλογικά αποφασισμένης και συνολικά εφαρμοσμένης πρακτικής. Τέλος, σας ενημερώνω ότι ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως είμαι «στενός συνεργάτης» του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Β. Κοκμοτού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών της Ομάδας Εργασίας σας προσκαλώ να επισκέπτεστε την σελίδα της Σχολικής Επιτροπής Α'βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου στο facebook.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Στέφανος Μιχιώτης
Άνοιξη, 13/1/2015.

Παραθέτω αυτούσιο το αρχικό σχόλιο της Βορεινής:
"Μιας και μιλάμε για σχολικούς χώρους, συνεχίζει η επιλεκτική τήρηση της διαδικασίας παραχώρησης από πλευράς των αρμοδίων του Δήμου. Αλήθεια ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Βασίλης Κοκμοτός που είναι … ευαίσθητος στα θέματα «τάξης και νομιμότητας», αλλά και ο στενός συνεργάτης του, αρμόδιος –επίσημα;- Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Σχολικής Επιτροπής Στέφανος Μιχιώτης, που έχει αναλάβει το έργο της σύνταξης του πλαισίου παραχώρησης-επίσημα;;;-, τι έχουν να πουν για τις παραχωρήσεις και χρήσεις στο παλιό (κλειστό) Δημοτικό Δροσιάς και στο νέο Δημοτικό Δροσιάς (Καργάκου), χωρίς άδεια ;;;;;;
Κι οι δύο γνωρίζουν και πληροφορούμαστε πως στην περίπτωση
της χρήσης άνευ αδείας στου Καργάκου, ο Αντιδήμαρχος έχει και προσωπική γνωριμία με τον… χρήστη."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου