Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας στον Διόνυσο

Αναδημοσίευση από-  http://www.edionysos.gr/2014/11/edionysosgr_29.html

Άρθρο 
της Ελπίδας Καγιαλή
Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου του  Δήμου Διονύσου
Αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας

1-7 Δεκεμβρίου

Συμμετοχική δημοκρατία: μοιράζομαι, προτείνω, αποφασίζω 

Η Ε.Ε.Τ.Δ., ή αλλιώς γιορτή της δημοκρατίας, είναι ένας δημοκρατικός θεσμός που ξεκίνησε το 2007 ύστερα από πρωτοβουλία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βασικός της στόχος είναι η προώθηση της Δημοκρατικής Συμμετοχής και της Τοπικής Δημοκρατίας. Η δράση έχει ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβρη σε πόλεις και περιφέρειες από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και πέραν αυτού.

Ο Δήμος μας συμμετείχε, με επιτυχία, για πρώτη φορά το 2013. Φέτος, έχοντας αποκτήσει εμπειρία, διοργανώνει πληθώρα νέων δράσεων και συμμετέχει, με βάση την περσινή βράβευση, ως ‘’Πόλη 12 Αστέρων’’. Παρά το γεγονός πως το Κογκρέσο, ως ευρύτερη συνέλευση των τοπικών και περιφερειακών αιρετών στην Ευρώπη, στοχεύει στην ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών σε κοινοτικό επίπεδο, ως εργαλείου για τη δημιουργία ολοκληρωμένων και δημοκρατικών κοινοτήτων ανά την Ευρώπη, πρωταρχικό μέλημα της Ε.Ε.Τ.Δ. είναι η ανάδειξη της ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και όχι η ενδυνάμωση του ‘’ευρωπαϊκού αισθήματος’’.

Άσχετα με τον Ευρωσκεπτικισμό, ο οποίος αναπτύσσεται και διατυπώνεται τόσο από συλλογικές οντότητες όσο και από ανεξάρτητες φωνές, και παρά την ευρύτερη κριτική στην πορεία που θέτει εν κινδύνω το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η ενίσχυση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας –και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο- παραμένει διαρκές αίτημα.

Η Ευρώπη παραμένει ο φυσικός χώρος για την πρόοδο και ανάπτυξη της Ελλάδας και η αξιοποίηση των αρχών, των θεσμών και των λειτουργικών μηχανισμών της Ενωμένης Ευρώπης αποτελούν, σε περιόδους κρίσης, ευκαιρίες.

Οι δράσεις που έχει επιλέξει ο Δήμος μας για τον φετινό εορτασμό είναι ικανές να μεταπείσουν ακόμη και τους πιο δύσπιστους και πιο απαιτητικούς.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στα παιδιά και τους νέους γιατί είναι πεποίθησή μας πως η επένδυση στη νέα γενιά αποτελεί την ισχυρότερη και ασφαλέστερη εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον.

Ενδεικτικά:

Παράλληλες Δράσεις

‘’Γκράφιτι για τη Δημοκρατία’’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Άνοιξης από παιδιά Δημοτικού έως και Λυκείου. (Σάββατο 29 Νοεμβρίου/Ώρα 11.00-13.00). Τις δημιουργίες τους θα εκθέσουμε στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου την ημέρα της εκδήλωσης της Τελετή Λήξης.

‘’Δημοσιογραφική κάλυψη των δράσεων από ομάδα Φοιτητών της Δημοσιογραφίας’’ 

‘’Μικροί Δημοσιογράφοι παίρνουν συνέντευξη από το Δήμαρχο’’. Στη δράση συμμετέχουν παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

Για την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου- Τελετή Έναρξης- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 

‘’Η ώρα των ερωτήσεων’’ στη ραδιοφωνική εκπομπή του gingeradio. Αιρετοί από όλες τις παρατάξεις του Δήμου θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα που μας απασχολούν. (Ώρα 10.00-12.00)

‘’Τελετή Έναρξης’’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου. Ο Δήμαρχος θα κηρύξει την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων. Εν συνεχεία, θα υπάρξει δημιουργικός διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων για τη φυσιογνωμία της πόλης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος. (Ώρα 18.00- 20.30)

Για την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ 

‘’Δημιουργικός διάλογος των εργαζομένων του Δήμου Διονύσου στο πολιτιστικό κέντρο Αγίου Στεφάνου’’. Ποιος ο ρόλος της συμμετοχικής δημοκρατίας στον εργασιακό χώρο; Υπάρχει; Αν ναι, πώς εφαρμόζεται; Πώς θα μπορούσαμε να τον εξελίξουμε; (Ώρα 09.00-12.00)

‘’Η ώρα των ερωτήσεων’’ στη ραδιοφωνική εκπομπή του VP Radio. Αιρετοί από όλες τις παρατάξεις του Δήμου θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα που μας απασχολούν. (Ώρα 11.00-12.00)

‘’Συζήτηση για φαινόμενο περιθωριοποίησης και ισότιμης συμμετοχής στα κοινά κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων’’

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου

‘’Εγκαίνια του Ανοιχτού Χώρου Συνάντησης της Τράπεζας Χρόνου του Δήμου Διονύσου’’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Άνοιξης’’. (Ώρα 17.00-20.00)

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

‘’Η ώρα των ερωτήσεων’’ στη ραδιοφωνική εκπομπή του Voreini Radio. Αιρετοί από όλες τις παρατάξεις του Δήμου θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα που απασχολούν τους μαθητές του Δήμου μας. (Ώρα 10.00-12.00)

‘’Το ΚΑΠΗ Κρυονερίου φτιάχνει λουκουμάδες’’ και κερνάει ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, αναβιώνοντας το παλιό έθιμο (Ώρα 12.00-13.00)

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού 

‘’Εσπερίδα για την καλλιέργεια μικρο- δεξιοτήτων της δημοκρατίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Άνοιξης’’ και ‘’Η εθελοντική ομάδα ΜΕΤΑΠΛΑΣΙΣ μιλάει για τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης διαφορών’’ (Ώρα 18.00-20.30) Σάββατο 6 Δεκεμβρίου

‘’Προσομοίωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από μαθητές Λυκείου των σχολείων του Δήμου μας- Μέρος 1ο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Στεφάνου’’. (Ώρα 09.30- 16.00) Η προσομοίωση του ΕΚ διοργανώνεται από το Ι.Ε.Κ.Ε.Θ.(Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων) για 6η συνεχόμενη χρονιά σε φοιτητές, 4η συνεχόμενη χρονιά σε σπουδαστές στρατιωτικών σχολών, 3η συνεχόμενη χρονιά σε μαθητές δημοτικού και 1η χρονιά σε μαθητές Λυκείου. Πρόκειται για ένα παιχνίδι ρόλων με στόχο την τριβή των συμμετεχόντων με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Κάθε συμμετέχων αναλαμβάνει το ρόλο του ευρωβουλευτή και όλοι μαζί συζητούν για θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής επικαιρότητας. Συμμετέχοντες χωρίζονται ανάλογα με το κράτος-μέλος και το πολιτικό κόμμα στο οποίο ανήκουν. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια του debate, καθώς και η αναλογία κομμάτων και χωρών τηρούνται κανονικά με τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα. Οι ‘’μικροί’’ μας ‘’ευρωβουλευτές’’ θα τηρήσουν ακόμα και το ανάλογο dress code.

Δυστυχώς, το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν προσφέρει επαρκείς πληροφορίες γύρω από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λειτουργία τους. Ως αποτέλεσμα, η ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη αποδυναμώνεται και οι νέοι δεν γνωρίζουν τη σημασία των ευρωπαϊκών οργάνων, εκ των οποίων το πιο δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό είναι το ΕΚ. Μέσω αυτού του εγχειρήματος, τους δίνεται η ευκαιρία να βιώσουν στην πράξη ‘’τι σημαίνει Ευρώπη’’, ‘’ποια ζητήματα την απασχολούν’’, ‘’πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις εκεί’’, ‘’αν υπάρχει δημοκρατία’’ και ‘’πώς αυτή ασκείται’’, και τέλος να εξασκήσουν οι ίδιοι τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες, διότι όπως λέει και το σλόγκαν της προσομοίωσης ‘’Simulate know, experience later’’( Προσομοίωσε τώρα, ζήσε το αργότερα).

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου- Τελετή Λήξης 

Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Μέρος 2ο στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου (Ώρα 16.00- 17.30)

Τελετή Λήξης στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου (Ώρα 18.30-20.00)
Η πιο πλούσια σε περιεχόμενο ημέρα με τον απολογισμό της εβδομάδας, ενδιαφέρουσες ομιλίες, βράβευση ‘’Ευρωβουλευτών’’, μουσικές παραστάσεις από τις Χορωδίες του Δήμου κ.α.

Μπείτε στη σελίδα μας στο facebook ‘’Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας - Δήμος Διονύσου’’, κάντε attending στην εκδήλωση για την Ε.Ε.Τ.Δ. και ενημερωθείτε αναλυτικά για όλες τις δράσεις που σας ενδιαφέρουν!

Περιμένουμε τη συμμετοχή σας, διότι ‘’Όλοι γνωρίζουμε αρκετά για να συναποφασίζουμε, κανείς δεν γνωρίζει αρκετά για να αποφασίζει μόνος του’’. Η συμμετοχή στα κοινά αποτελεί όχι μόνο δυνατότητα, αλλά και χρέος. Ας ενισχύσουμε τη συμμετοχική δημοκρατία, ας κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί, λαμβάνοντας μέρος στη λήψη αποφάσεων και συνεισφέροντας στην πράξη για το μέλλον του τόπου μας.

Να είστε όλοι εκεί!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου