Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Διόνυσος, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας δημοτικής αρχής

Οδεύοντας προς την 1η Σεπτέμβρη, που η νέα δημοτική αρχή  αναλαμβάνει τα ηνία της διοίκησης στο δήμο Διονύσου, ανιχνεύουμε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της. Αυτή η δημοτική αρχή εκλέχθηκε όχι για να διαχειριστεί την μιζέρια της σημερινής καθημερινότητας αλλά για να την αλλάξει με ρηξικέλευθες – καινοτόμες πολιτικές ανάπτυξης. Ας ανησυχούν, λοιπόν, δικαίως όσοι ποντάρουν στη συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης….

Το πρώτο δείγμα γραφής είναι η στελέχωση των θέσεων ευθύνης, που αφορούν τις 6 αντιδημαρχίες και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή την Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου σύμφωνα με τη νομοθεσία. Έγκαιρη η πρώτη κίνηση του νέου δημάρχου, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ενημέρωση – προετοιμασία τους. Που περιλαμβάνει: αρχικά την αποτύπωση της σημερινής κατάστασης, μετά την εξειδίκευση του προγράμματος δράσης που κατέθεσαν προεκλογικά οι Ανοιχτοί Ορίζοντες.

Οι προτάσεις του νέου δημάρχου για την στελέχωση των θέσεων ευθύνης του δήμου θεωρούμε ότι, δεν είναι προϊόν συμβιβασμών, τακτοποίησης εσωτερικών συσχετισμών, βολέματος ημετέρων όπως τόσες φορές συνηθίζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο. Αλλά επιλογές με βάση τις ανάγκες, τις εξειδικεύσεις, τις δεξιότητες, την εμπειρία. Στους νέους αντιδημάρχους διακρίνει κανείς εντιμότητα, επιστημονική επάρκεια, επαγγελματική καταξίωση, αυτοδιοικητική και κοινωνική παρουσία και δράση.

Η νέα ηγετική ομάδα του δήμου θα κρίνεται αυστηρά από την πρώτη κιόλας στιγμή, χωρίς καμιά περίοδο χάριτος, εξαιτίας των πολλών και σύνθετων προβλημάτων που της κληροδοτεί ο ερασιτεχνισμός και η ανεπάρκεια της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Θα κρίνεται όχι από τις προθέσεις ή το προφίλ της την προηγούμενη περίοδο αλλά από την πολιτική που θα εφαρμόσει, την αποτελεσματικότητα της, την ικανότητα διαβούλευσης και σύνθεσης, το καινοτόμο πνεύμα, τον ορθολογισμό, τη δυνατότητα προγραμματισμού στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Και όχι από τις επιδόσεις της στο επικοινωνιακό πεδίο και της δημόσιες σχέσεις, όπου ο απερχόμενος δήμαρχος ήταν άφθαστος αλλά απεδείχθη πανηγυρικά ότι, αυτό δεν φτάνει για την επιτυχία……

Πολύ σύντομα, θα ακολουθήσουν οι προτάσεις του νέου δημάρχου για την πραγματική, καθόλου   εικονική – διακοσμητική, αξιοποίηση όλων των εκλεγμένων δημοτικών στελεχών της πλειοψηφίας σαν εντεταλμένων συμβούλων, δίπλα στους αντιδημάρχους. Όχι ως μια προσπάθεια τυπικής τακτοποίησης τους αλλά ως ένα επιπλέον εργαλείο συλλογικής άσκησης – υλοποίησης της πολιτικής και των δεσμεύσεων των Ανοιχτών Οριζόντων.

Είναι φανερό ότι, η πενταετής διάρκεια της παρούσης δημοτικής περιόδου, επιτρέπει και επιβάλλει την άνεση της εναλλαγής προσώπων στις θέσεις ευθύνης, απαραίτητη στις δημοκρατικές συλλογικές λειτουργίες με βάση  την αξιολόγηση προσώπων και πολιτικών.

Υπάρχει ήδη μια πρώτη συγκροτημένη εσωτερική προετοιμασία της νέας διοίκησης σε όλα τα επίπεδα μέχρι να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα της σε δυο περίπου μήνες. Που περιλαμβάνει με σαφήνεια και ακρίβεια

  • τις κινήσεις προετοιμασίας για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης
  • τα  μέτρα που απαιτούνται για την αλλαγή στο υπάρχον οργανωτικό μοντέλο του δήμου, τόσο σε επίπεδο Νομικών Προσώπων (ΘΕΣΠΙΣ, ΕΣΤΙΑ, ΕΞΕΛΙΞΙΣ) και Σχολικών Επιτροπων, όσο και στην δομή του δήμου
  • τις πρώτες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες – δράσεις που πρόκειται να ξεδιπλωθούν από την 1η Σεπτέμβρη σε όλα τα επίπεδα.

Υπάρχει, λοιπόν, εξαρχής ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο, όχι απλά πολιτική βούληση και διακηρύξεις. Αυτό το στοιχείο είναι εγγύηση για τη διαφορετική πορεία που τόσο ανάγκη έχει η πόλη, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Κανείς και για κανένα λόγο δεν μπορεί να υποτιμήσει ή αλλοιώσει, χωρίς συνέπειες,  την καθαρότητα αυτού του μηνύματος που εξέπεμψαν οι πολίτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου