Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Συναντήσεις Διαλόγου για μια νέα παράταξη



Με τέσσερις ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους και έναν εκπρόσωπο από κάθε Δημοτική Κοινότητα στο πάνελ των ομιλητών, και πλήθος κόσμου στο ακροατήριο, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου, η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Πρωτοβουλίας. Στόχος η διερεύνηση πιθανών συνεργασιών για τη δημιουργία νέας δημοτικής παράταξης στη βάση ενός ενδεικτικού Σχεδίου Διακήρυξης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Κίνηση των 48, που προ ολίγων ημερών έδωσαν στη δημοσιότητα τη δική τους Πρόσκληση Ελπίδας.
Κοινοί τόποι, όπως εκφράστηκαν από τους 20 και πλέον συμπολίτες που τοποθετήθηκαν, ήταν:
*η ανάγκη για συνεργασία, με στόχο να φύγει η παρούσα Διοίκηση του Δήμου και
*η συνεργασία αυτή να γίνει με όρους δημοκρατικότητας, διαφάνειας, ισοτιμίας, συλλογικότητας στις αποφάσεις και ρεαλισμού στην κατάρτιση προγράμματος

«Πάμε μαζί»

«Ξεγελαστήκαμε», δήλωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας, από τους πρωτεργάτες το 2010 της παράταξης της Διοίκησης και πρώην στέλεχός της  Γ. Ζυγούνας. «Σήμερα το Δήμο τον κυβερνούν κατά προκλητικό τρόπο εξωθεσμικοί παράγοντες. Όταν μας διέγραψαν από τη δημοτική ομάδα, έχασαν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και τώρα εκβιάζουν για ψήφο, εκμαυλίζοντας συνειδήσεις». Και πρόσθεσε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν προσφέρεται πια για επάγγελμα. Είναι μόνο και αποκλειστικά προσφορά».
Ενδιαφέρουσες όμως ήταν και οι απόψεις- πολλές φορές επιφυλακτικές – που εκφράστηκαν από τους υπόλοιπους ομιλητές:

Ν. Γκίκας (Δροσιά): Ποιο θα είναι το πλαίσιο της συνεργασίας που επαγγέλλεστε; Στο Σχέδιο Διακήρυξης που έχετε καταρτίσει, κυριαρχεί το πολιτικό στοιχείο συγκεκριμένου κόμματος, που μιλάει για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Αλλά αν θέλουμε ευρύτερη παράταξη, πρέπει να ενωθούν πολλοί, έξω από κόμματα.

Μ. Τσιλπιρίδης (Κρυονέρι- μέλος των «48»): Αυτό που πρέπει  να φύγει δεν είναι ο Δήμαρχος Καλαφατέλης, αλλά το σύστημα , η πολιτική και οι πρακτικές που αυτός εκπροσωπεί. Στη θέση του να φέρουμε κάτι νέο, κάτι διαφορετικό, χρήσιμο και αποδοτικό για κάθε δημότη.

Γ. Πάντζιος (Διόνυσος): Η αντιμετώπιση ενός συστήματος όπου κυβερνούν εξωθεσμικοί με δύναμη και διαμοιρασμό θέσεων, είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί από μεμονωμένες κινήσεις. Συνεπώς η λύση είναι να πάμε όλοι ενωμένοι σε ένα κίνημα αλλαγής στα πράγματα του Δήμου.

Στ. Κοροβέσης (Αγ. Στέφανος- πρ. Δήμαρχος): Μετατρέψτε το συναπάντημα το σημερινό σε προσφορά, και όχι σε διαχείριση. Σήμερα εδώ γονιμοποιείται κάτι νέο, που θα μας οδηγήσει παραπέρα, εφόσον βάλουμε το ΕΓΩ κάτω από το ΕΜΕΙΣ. Ο στόχος είναι κοινός: Το καλό των πολιτών και του Δήμου.

Θ. Στάικος (Διόνυσος- δ.σ. της ΑΔΚ, μέλος  των «48»): Συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία σας, στην οποία επιβάλλεται να συστρατευθούμε εναντίον του συστήματος Καλαφατέλη. Να γίνουμε όλοι κοινωνοί της προσπάθειας και να γιγαντωθούμε, ώστε να γίνουμε πυρήνας ανατροπής αυτής της επικίνδυνης Δημοτικής Αρχής.

Σπ. Σπηλιώτης (Άνοιξη- μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας, ανεξάρτητος δ.σ. και πρωτεργάτης της παράταξης της Διοίκησης το 2010): Δεν είμαστε εκπρόσωποι κάποιου κόμματος, δεν βλάψαμε, δεν κοροϊδέψαμε, δεν φερθήκαμε ανέντιμα σε κανέναν. Πιστεύουμε στη διαφάνεια, στο σεβασμό στη μειοψηφία και στους κανόνες της δημοκρατίας, στη σύνθεση των απόψεων, στη χρηστή διοίκηση και στην αναγκαιότητα της αντίθετης άποψης και καταδικάζουμε την πελατειακή λειτουργία στο Δήμο.

Δ. Ζαμάνης (Δροσιά- δ.σ. της ΑΔΚ, μέλος της Κίνησης των «48»): Αν θέλουμε να αλλάξουμε την παρούσα Διοίκηση, τότε να τη βάλουμε σε θέση κομπάρσου. Όσον αφορά στον προσανατολισμό της νέας παράταξης, θα πρέπει να αποφασίσουμε: Ή ο Δήμος ή η πολιτική. Μπορούμε, μέσα από την καθημερινότητά μας και εξετάζοντας τις παραμέτρους, να βρούμε κοινούς άξονες και κοινές συνιστώσες, ώστε να προτείνουμε από κοινού το νέο και το διαφορετικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου