Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Αδιαφανείς διαδικασίες στις επιχορηγήσεις των συλλόγων του Διονύσου

Σε επανειλημμένες παρεμβάσεις τους, οι Ενεργοί Πολίτες Διονύσου ανέδειξαν τα προβλήματα που προκύπτουν από την πολιτική της δημοτικής αρχής σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των συλλόγων της πόλης. Και έθεσαν προς τον κ. δήμαρχο Διονύσου μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, όπως:          

  1. Με ποια αντικειμενικά κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση των δράσεων κάθε συλλόγου;
  2. Με ποια κριτήρια θα γίνει τελικά η κατανομή του ποσού;
  3. Από πότε η διαδικασία ενίσχυσης των συλλόγων ενός δήμου περνάει μέσα από τα γραφεία του δημάρχου και του γενικού γραμματέα;
 Και κάλεσαν τον κ. δήμαρχο Διονύσου να αποφύγει τον πειρασμό να χρησιμοποιηθεί η χρηματοδότηση αυτή σαν μοχλός μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης σαν τη σημερινή και ενόψει των δημοτικών εκλογών του Ιουνίου 2014. Και να υιοθετηθεί μια διαφανής διαδικασία αξιολόγησης και κατανομής των σχετικών κονδυλίων.

Αλλά, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Άρκεσε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 28ης Μαΐου 2013 για να επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι μας. Ας δούμε το αναλυτικό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής εφημερίδας Οδός Διονύσου - http://www.odosdionysou:

Επιχορηγήσεις Συλλόγων: Κάθε πέρυσι και καλύτερα!

Μειώσεις που ακουμπούν και το 30%(!) αλλά και αύξηση σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, πρότεινε η Διοίκηση του Δήμου και αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, αναφορικά με τις φετινές επιχορηγήσεις του Δήμου προς τους Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη και που κατέθεσαν σχετικό αίτημα.

Συγκεκριμένα, οι Αθλητικοί Σύλλογοι Διονύσου, Δροσιάς και Ροδόπολης αναμένεται να αντιμετωπίσουν εξαιρετικές οικονομικές δυσκολίες, μια που για φέτος το κονδύλι που προβλέπεται να πάρουν ανέρχεται στις 18.000, 17.000 και 8.000 ευρώ αντιστοίχως, τη στιγμή που για τον Αθλητικό Σύλλογο Σταμάτας το ποσόν ανέρχεται στις 17.000 ευρώ! Με τη διαφορά ότι οι τρεις πρώτοι Σύλλογοι έχουν από τουλάχιστον 350 αθλητές γραμμένους  και ενεργούς στο δυναμικό τους, ενώ η Σταμάτα μόλις 50, από τους οποίους οι 7 με παραχώρηση από τη Δροσιά!
Ιδιαιτέρως εκνευρισμένοι, κατά συνέπεια,  εμφανίζονταν  παράγοντες των Συλλόγων, που παρευρίσκονταν στη σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ. με τον εκνευρισμό αυτό να μεταλλάσσεται  σε φραστικά επεισόδια στο περιθώριο του Δημοτικού Συμβουλίου: «Έδωσε η ΝΙΚΗ 7 παίχτες στη Σταμάτα, για να μπορέσει να πιστοποιηθεί από την ΕΠΟ, και σήμερα μας κόβουν τόσα χρήματα; Ξεχρεώνω τις υποχρεώσεις του Συλλόγου το καλοκαίρι και παραδίδω τα κλειδιά το Σεπτέμβριο», επαναλάμβανε σε υψηλούς τόνους και προς το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ Δροσιάς Α. Μπέτσης. Το ίδιο εκνευρισμένοι ήταν και ο Λ. Γεωργοκίτσος από το Διόνυσο αλλά και ο Π. Μπακοδήμος από τη Ροδόπολη.

Το συνολικό ποσόν με το οποίο θα ενισχυθούν οι Αθλητικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι είναι μικρότερο κατά 82.000 ευρώ από το 1,5% επί των τακτικών εσόδων του Δήμου, το οποίο -όπως ο νόμος ορίζει- διατίθεται στην ενίσχυση των τοπικών Συλλόγων. Συγκριμένα οι Σύλλογοι θα πάρουν φέτος 161.000 ευρώ (109.000 οι Αθλητικοί και 54.000 οι Πολιτιστικοί), που επίσης υπολείπονται των 180.000 ευρώ που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό.

Έτσι ήταν πολλοί οι δημοτικοί σύμβουλοι που ζήτησαν την εξάντληση του ποσού που προβλέπεται για τους Συλλόγους από τον προϋπολογισμό, ώστε «στην πολιτική κρίση της χώρας να μην προσθέσουμε και την πνευματική και πολιτιστική,», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος Γ. Ζυγούνας. Ενώ ο συνάδελφός του από την μείζονα μειοψηφία (ΑΔΚ)  Δ. Γιαρένης συμπλήρωσε: «Τα υπόλοιπα χρήματα να πάνε σε γιατρούς και φυσικοθεραπευτές για τους αθλητές που τραυματίζονται». Από την πλευρά της η ανεξάρτητη Λ. Φέρμελη υπενθύμισε πως οι Σύλλογοι, οι Αθλητικοί κυρίως, είναι τα κύτταρα της γειτονιάς. «Πώς λοιπόν στο Διόνυσο και στη Δροσιά με τόσους αθλητές δίνετε μειωμένη επιχορήγηση, όταν μάλιστα στο Διόνυσο υπάρχει ο μοναδικός αθλητικός χώρος του Δήμου που θα μπορούσε να γίνει Στάδιο, και σε συνδυασμό με το Κλειστό απέναντι να δημιουργήσει θύλακα μαζικού αθλητισμού;» ρώτησε, και ζήτησε με τη σειρά της εξάντληση του προβλεπόμενου στον προϋπολογισμό ποσού για τους Συλλόγους.
Η Ζ. Σώκου, τέλος, από τη Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης, ενίσχυσης και στήριξης αυτών των δραστηριοτήτων, και μάλιστα χωρίς κανένα αντίτιμο, γιατί «ο εργαζόμενος το δικαίωμα συμμετοχής του στον πολιτισμό και τον αθλητισμό το έχει ήδη πληρώσει μέσα από τη φορολογία του. Να δώσουμε επιχορήγηση τέτοια που κάθε παιδί που θέλει, να μπορεί να αθλείται χωρίς να σκέφτεται τη συνδρομή», κατέληξε χαρακτηριστικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου