Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Ηλία Υφαντή

Αποκλειστική εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του
Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού  Ηλία Υφαντή
στα  Βόρεια Προάστια-   http://voreiaproastia.gr/details.php?id=636

Επισημαίνω ότι υπηρετώ το Δήμο ως άμισθος αντιδήμαρχος και δεν λαμβάνω αντιμισθία ή έξοδα παραστάσεως ή άλλη αποζημίωση ή αμοιβή.
Πιστεύω ότι μέσα σε αυτήν την πενταετία θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε ο Δήμος Διονύσου να λειτουργήσει αναπτυξιακά, παρά την ύφεση και τις αντιξοότητες, ενισχύοντας παράλληλα τον δείκτη κοινωνικής προστασίας.

1)Κύριε Υφαντή σας ευχαριστούμε πολύ που μας δεχτήκαμε σήμερα στο γραφείο σας και για την προσωπική συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πείτε μας καταρχήν λίγα λόγια για εσάς και για το τι κάνατε πριν αναλάβετε τη θέση του αντιδημάρχου Διονύσου;

-Η κύρια επαγγελματική ιδιότητα και το λειτούργημά μου σχετίζονται με τον ακαδημαϊκό χώρο. Είμαι καθηγητής στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από το 1995 και το αντικείμενο μου είναι η ναυτική μηχανολογία. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι, επίσης, με τον στρατηγικό σχεδιασμό. Η θητεία μου στην Κοσμητεία της Σχολής αποτέλεσε αφετηρία γι’ αυτό.

2) Αντιδήμαρχος στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης λοιπόν. Δεν έχουμε συναντήσει στο παρελθόν παρόμοια αντιδημαρχία με αυτές τις αρμοδιότητες. Ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητές σας, οι δράσεις σας και ο προσωπικός σας ρόλος; Ποια είναι τα καθήκοντά σας;

-Ήταν βασική πολιτική επιλογή για τη νέα δημοτική αρχή η δημιουργία αυτής της θέσης και, φυσικά, προσωπική του Δημάρχου κ. Ζαμάνη. Ο στρατηγικός σχεδιασμός σχετίζεται με την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και με την βέλτιστη οργάνωση δομών και υπηρεσιών. Δίνουμε έμφαση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη και η δημιουργία της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό. Ο στρατηγικός σχεδιασμός αφορά σε μια διαδοχή και αλληλουχία δράσεων, η οποία ξεκινάει με μια ιδέα που πρέπει να υλοποιηθεί και περιλαμβάνει οτιδήποτε μεσολαβεί από την ιδέα στην πράξη. Επιπλέον, αναφέρεται σε χρονική κλίμακα που παραπέμπει σε μεγαλύτερο χρονικό βάθος. Σχεδιάζουμε πράγματα με χρονική κλίμακα πενταετίας ή δεκαετίας. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το δεύτερο σκέλος, αλληλένδετο και σχετικό, είναι η ανάπτυξη. Είμαστε σε περίοδο συνεχιζόμενης ύφεσης, πόροι δεν υπάρχουν και οφείλουμε να προσανατολιστούμε στην εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με προτεραιότητα.

3)Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από τη μέρα που αναλάβατε  τη διοίκηση του Δήμου και βάσει των προεκλογικών σας δεσμεύσεων, τι έχετε πράξει από τη θέση του αντιδημάρχου και αν είστε ικανοποιημένος από το έργο σας ως σήμερα;

-Το πιο σημαντικό επίτευγμα είναι ότι έχει συγκροτηθεί μια πολύ καλή ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών, τα οποία έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν άριστοι συνεργάτες, που λειτουργούν με ευσυνειδησία και εργατικότητα, είναι σταθερά προσηλωμένοι στις αρμοδιότητές τους και, το κυριότερο, είναι δημιουργικοί. Αυτή η στέρεη βάση, ο πυρήνας, αποδεικνύεται ήδη  πολύτιμος για την προσπάθεια που γίνεται στην αντιδημαρχία. Το δεύτερο αφορά σε προτάσεις και πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν από την ομάδα μας. Όπως, για παράδειγμα, το Δημοτικό Σπουδαστήριο. Υπάρχουν αντικείμενα που σχεδιάζουμε και ξεκινάμε και, στη συνέχεια, το εκτελεστικό/λειτουργικό μέρος το αναλαμβάνει η αρμόδια αντιδημαρχία. Έτσι ενεργοποιήθηκε και η διαδικασία για τη μεταφορά των φοιτητών από τις περιοχές του Δήμου προς την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη. Επίσης, έχουμε υποβάλει δύο προτάσεις για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα LIFE, οι οποίες αφορούν στο περιβάλλον και την διαχείριση των απορριμμάτων. Επιπλέον, έχουμε «κλειδώσει» τη συμμετοχή μας σε ένα ισχυρό οργανωτικό σχήμα, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική οικονομία. Μεταξύ των εταίρων περιλαμβάνονται η ΕΕΔΕ, η ΚΕΔΕ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και άλλοι Δήμοι της Περιφέρειας. Αυτή, ακριβώς, είναι η αρμοδιότητά μας. Προτάσεις, σχεδιασμός, επιλογές και λύσεις για την υποστήριξη της ευρύτερης λειτουργίας του δήμου, των αντιδημαρχιών και των υπηρεσιών.

4)Ως νέα δημοτική αρχή, πως κρίνετε συνολικά το έργο της προηγούμενης διοίκησης; Η κατάσταση του Δήμου που αναλάβατε είναι καλύτερη ή χειρότερη από ότι περιμένατε;

-Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε όντως να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις από το δεδομένο ότι υπήρχαν 7 διαφορετικές οντότητες (Δήμοι και Κοινότητες), οι οποίες έπρεπε να ενοποιηθούν και να γίνουν ενιαίος Δήμος. Οργανωμένος και λειτουργικός. Από την άλλη πλευρά, τα 3,5 χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν πλήρως και αυτό οφείλεται –εν μέρει- στην εσωτερική λειτουργία της και σε ζητήματα που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν αλλά δεν είναι και στην αρμοδιότητά μου η διατύπωση σχετικών κρίσεων. Ό,τι σωστό έγινε, προφανώς, το αναγνωρίζω και, μάλιστα, έμπρακτα με δημόσιες τοποθετήσεις μου. Όμως υπήρξαν και πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν. Και άλλα θα μπορούσαν να γίνουν ορθολογικά και πιο αποτελεσματικά. Μάλιστα, επ΄ αυτών η κριτική της τότε αντιπολίτευσης ήταν ιδιαιτέρως αυστηρή. Αυτά, όμως, για  την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Τώρα, όσον αφορά στα δικά μας, θα τολμούσα να πω ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στην παραγωγή του έργου. Δεν αξιοποιήσαμε, ενδεχομένως, με τον καλύτερο τρόπο τον χρόνο που μεσολάβησε από τις εκλογές μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μας. Εκεί υπήρξε ένα κενό και δεν εργαστήκαμε όσο έπρεπε, ώστε να οργανωθούν τα πράγματα καλύτερα και να γίνει κατάλληλη προετοιμασία. Από την άλλη πλευρά, ο σχεδιασμός συναντούσε δυσκολίες γιατί έγινε με βάση στοιχεία που δεν ήταν πλήρη. Το λέω αυτό διότι, δυστυχώς, υπήρξαν κενά στην ενημέρωσή μας, στο τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου. Να σας αναφέρω ότι και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο συλλέγαμε στοιχεία. Ακόμα και τώρα μαθαίνουμε πράγματα και ανακαλύπτουμε νέα δεδομένα. Από επιλογή, όμως, και για λόγους αρχών προτιμώ να αναλαμβάνω παρά να αποδίδω ευθύνες. Θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και, για να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, πρέπει να έχουμε ακριβή εικόνα της πραγματικότητας. Νομίζω ότι σε αυτόν τον τομέα γίνονται ήδη σημαντικά βήματα.

5)Επειδή ο Δήμος έχει παρελθόν, παρόν και συνέχεια, θέλω να σας ρωτήσω, με την ανάληψη των καθηκόντων σας, έχετε συναντήσει πολλές ελλείψεις και δυσκολίες; Υπάρχουν περιπτώσεις που δυσκολεύουν το έργο σας;  Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια περιστατικά αν υπάρχου;

-Η  βασική δυσκολία είναι να αντιληφθούμε όλοι μας τη σημασία να έχουμε μια αντιδημαρχία στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης. Για παράδειγμα, είναι αντιληπτός σε όλους ο ρόλος και η αξία του αντιδημάρχου στην καθαριότητα, το περιβάλλον, την τεχνική υπηρεσία κλπ. Υπάρχουν σε όλους τους Δήμους, αφορούν σε κοινή εμπειρία. Διατυπώνεται, συχνά, η επιφύλαξη, χρειάζεται ένας Δήμος σαν τον Διόνυσο μια αντιδημαρχία στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης; Κάποιοι το θεωρούν υπερβολικό. Κάποιοι άλλοι, σκωπτικά, διατείνονται ότι ο Υφαντής έχει κάνει (ή θέλει να κάνει) το Δήμο ερευνητικό κέντρο. Είναι πεποίθησή μου ότι η αντιδημαρχία στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη, όταν θα προκύψουν τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και θα μετασχηματιστούν σε όφελος για τον πολίτη. Και αναφέρομαι στον πολίτη, διότι στην εξυπηρέτησή του στοχεύουν οι λειτουργίες του Δήμου, οι υπηρεσίες, οι μηχανισμοί, τα δίκτυα. Εμείς εργαζόμαστε με όλες και για όλες τις αντιδημαρχίες, για όλες τις υπηρεσίες, για το σύνολο του Δήμου. Το επισημαίνω αυτό διότι οι πρωτοβουλίες μας έχουν να κάνουν με την παιδεία και τον πολιτισμό, την κοινωνική προστασία, την εξοικονόμηση ενέργειας, την καθαριότητα, το περιβάλλον κ.α. Οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της αντιδημαρχίας δεν περιλαμβάνουν τα εγκαίνια και το κόψιμο της κορδέλας. Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Προτιμάμε την αθόρυβη και ουσιαστική εργασία και την παραγωγή μετρήσιμου έργου.

6)Επειδή βρισκόμαστε εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης και πολιτικής αστάθειας γενικότερα, σε ποιες δράσεις έχετε προβεί για να βελτιώσετε την οικονομική κατάσταση στο Δήμο που θα είναι και προς όφελος των δημοτών; Για παράδειγμα στο Δήμο Κηφισιάς, το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξε απόφαση για μείωση των δημοτικών τελών και ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

-Όλες οι δράσεις, που γίνονται στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς μας, γίνονται με σκοπό να εξευρεθούν πόροι που θα ανακουφίσουν τα οικονομικά του Δήμου. Έτσι, θα απελευθερωθούν πόροι για τις κοινωνικές υπηρεσίες και την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων. Για παράδειγμα, η αύξηση της φορολογητέας ύλης με πρόσκληση για την εξεύρεση, ανάδειξη και καταγραφή αδήλωτων τετραγωνικών σε κάποιες ιδιοκτησίες. Η δημοτική αρχή  υποστηρίζει ότι πρέπει όλοι να επιβαρύνονται και να συνεισφέρουν κατά τρόπο δίκαιο και έντιμο. Και αυτή η αρχή λειτουργεί, τελικά,  υπέρ του πολίτη.

7)Στις καθημερινές σας μετακινήσεις χρησιμοποιείτε το ιδιωτικό σας όχημα ή κάποιο υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Δήμου; Σας κάνουμε αυτήν την ερώτηση με αφορμή τη συζήτηση που επικρατεί γενικότερα για τους περιορισμούς των δαπανών.

-Για τις ιδιωτικές μου μετακινήσεις χρησιμοποιώ πάντα το ιδιωτικό μου αυτοκίνητο. Για τις μετακινήσεις που αφορούν σε δραστηριότητές σχετικές με το Δήμο, και έχουν να κάνουν με τις συνεργασίες και την εξωστρέφεια που αναπτύσσουμε, την συνεργασία με την Περιφέρεια και τους όμορους Δήμους, την εκπροσώπηση είτε του Δήμου, είτε του Δημάρχου, τότε μόνο χρησιμοποιώ υπηρεσιακό αυτοκίνητο που διαθέτει ο Δήμος. Φυσικά, αυτό γίνεται με απόλυτο σεβασμό στη δημόσια περιουσία και την δεοντολογία και εντός του πλαισίου της νομιμότητας. Επισημαίνω ότι υπηρετώ το Δήμο ως άμισθος αντιδήμαρχος και δεν λαμβάνω αντιμισθία ή έξοδα παραστάσεως ή άλλη αποζημίωση ή αμοιβή.

8)Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά έγινε αναφορά του ονόματός σας σχετικά με τη χρήση εκτός πλαισίου, υπαλλήλων του Δήμου, για τον καθαρισμό του εξωτερικού χώρου της οικίας σας. Τι έχετε να δηλώσετε για αυτό; Έχετε να συμπληρώσετε κάτι απευθυνόμενος προς τους δημότες, οι οποίοι μπορεί να μην έμειναν ικανοποιημένοι από την απάντησή σας και θεωρούν ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να προκαλούν;

-Όταν προέκυψε το δημοσίευμα, απάντησα αμέσως με ανάρτηση στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook. Το αυτό έπραξα με υπόμνημα προς το Δ.Σ. όταν ετέθη το θέμα από την αντιπολίτευση. Ήταν προφανώς παραπλανητικό το δημοσίευμα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν προς υποστήριξη του περιεχομένου του δημοσιεύματος αποδεικνύουν την αλήθεια των ισχυρισμών μου. Και μου προσφέρουν ισχυρά επιχειρήματα. Διότι υπάρχουν φωτογραφίες δημοτικών υπαλλήλων, που καθαρίζουν δρόμους στην ευρύτερη περιοχή και, μάλιστα, και στις δυο πλευρές του δρόμου. Επίσης, εμφανίζονται δημοτικοί υπάλληλοι να συλλέγουν τα φύλλα και τα κλαδιά, εκτός των ορίων του οικοπέδου και  σε όλο το μήκος του δρόμου, αλλά και ο ιδιώτης εργάτης που εργαζόταν για την συντήρηση του κήπου. Ζήτησα προσωπικά να γίνει ΕΔΕ για την εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών. Γνωρίζω ότι αυτή η ΕΔΕ ξεκίνησε, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχουμε δηλ. κάποιο πόρισμα, αλλά έγινε για αυτόν ακριβώς το λόγο, για να μην παραμείνει οποιαδήποτε σκιά. Προσωπικά, χαίρομαι την κριτική στα πεπραγμένα και τις πολιτικές επιλογές μου αλλά θα πρέπει αυτή να ασκείται χωρίς επιπολαιότητα και χωρίς να διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα θίγει –προφανώς- και τους δημοτικούς υπαλλήλους. Ένας, επιπλέον, λόγος που ζήτησα την διενέργεια της ΕΔΕ (ένορκης διοικητικής εξέτασης) είναι η προστασία του κύρους και της αξιοπρέπειας αυτών των υπαλλήλων.

9)Η θέση σας ως αντιδήμαρχος είναι έμμισθη; Προεκλογικά είχε δηλωθεί από την παράταξή σας ότι μέρος των χρημάτων των έμμισθων θέσεων, θα δοθεί υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων συνδημοτών μας. Ισχύει αυτό και ποια είναι η θέση για το συγκεκριμένο θέμα;

-Όπως σας ανέφερα προηγουμένως είμαι άμισθος αντιδήμαρχος και αυτό είναι αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής. Είναι ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνάδελφοι αντιδήμαρχοι δεν θα πρέπει να αμείβονται. Αντιθέτως, θεωρώ ότι ορθώς αμείβονται γιατί στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης η απασχόληση είναι πλήρης και ενίοτε αποκλειστική.

10) Κατηγορήσατε την προηγούμενη διοίκηση ότι δεν λειτούργησε συναινετικά για την εκλογή προσώπου κοινής αποδοχής, για τη θέση του συμπαραστάτη του δημότη. Ποια είναι η θέση σας για τη συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή; Επιθυμείτε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να εκλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη; Σας υπενθυμίζω ότι προεκλογικά η παράταξή σας τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης του θεσμού;

-Θα ήθελα ο Δήμος Διονύσου να περιληφθεί μεταξύ των Δήμων που δεν έχουν κενή τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη. Αυτό δεν είναι εφικτό να το πετύχει μια μόνο παράταξη. Θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει τη στήριξη άλλης μιας τουλάχιστον. Εμείς θα επιδιώξουμε τη συναίνεση. Εκτιμώ ότι θα έχουμε σημαντικές και σοβαρές υποψηφιότητες. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν δημότες που έχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, κατάλληλα για την θέση. Όπως σας είπα, όμως, η εκλογή δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Χρειάζεται ο Δήμος Διονύσου να έχει Συμπαραστάτη του Δημότη και πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής και αδιαμφισβήτητης αξίας.

11)Κλείνοντας θα θέλαμε να μας αναφέρετε τον στόχο σας για τον Δήμο Διονύσου και να στείλετε ένα μήνυμα προς τους δημότες για τη νέα χρονιά.

-Ο στόχος δεν είναι μόνο ένας. Ο Δήμος Διονύσου, προέκυψε από τη συνένωση 7 διαφορετικών ενοτήτων, που η κάθε μια από αυτές έχει τη δικιά της φυσιογνωμία, τη δικιά της ιστορία, τις δικές της παραδόσεις, τα δικά της ξεχωριστά  χαρακτηριστικά. Πιστεύω ότι μέσα σε αυτήν την πενταετία θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε ο Δήμος Διονύσου να λειτουργήσει αναπτυξιακά, παρά την ύφεση και τις αντιξοότητες, ενισχύοντας παράλληλα τον δείκτη κοινωνικής προστασίας. Στόχος μας είναι, στο τέλος της θητείας, να έχουμε οργανώσει σωστά το Δήμο και να έχουμε αποκαταστήσει εσωτερική λειτουργία, η οποία να είναι πιστοποιημένη όσον αφορά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι και προσωπικός στόχος οι λειτουργίες του Δήμου να πιστοποιηθούν κατά ISO. Κλείνοντας, θα ήθελα να προσθέσω ότι τις καλύτερες μέρες που προσδοκάμε για το 2015 πρέπει να τις διεκδικήσουμε με σκληρή προσπάθεια και εργασία. Ως δημοτική αρχή είμαστε επιφορτισμένοι με σημαντικό μερίδιο ευθύνης.
 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου