Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ημερολόγιο απόδρασης μέσω εκλογών…



Όλο και συχνότερα συζητούνται στο παρασκήνιο από πολιτικούς, οικονομικούς και εκδοτικούς κύκλους  σενάρια εκλογών, σαν διέξοδος –όπως υποστηρίζουν- στα σημερινά αδιέξοδα. Στα κέντρα λήψης  αποφάσεων -ελληνικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά- το ερώτημα είναι πότε ακριβώς η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας φλερτάρει ανοιχτά με αυτό το ενδεχόμενο και δεν το κρύβει. Το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων και προβληματισμών είναι να διαχέεται βαθμιαία κλίμα παράλυσης στον κρατικό μηχανισμό («τα μολύβια κάτω» κατά την διαχρονικά προσφιλή έκφραση των νεοελλήνων).

Ο ευρωπαϊκός αλλά και διεθνής ορίζοντας χαρακτηρίζεται αυτή την εποχή από μεγάλη ρευστότητα. Στην Ευρώπη ιδιαίτερα, μέσα στο 2017, θα διεξαχθούν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία) που αναμφίβολα θα επηρεάσουν και τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Σε μια τόσο ταραγμένη εποχή και περιοχή, η κυβέρνηση  των ΣυριζΑνελ, αντί για παράγοντας σταθερότητας, αναδεικνύεται σε παράγοντα αστάθειας κι αυτό γίνεται ορατό από τον διεθνή παράγοντα και τους πιστωτές μας.. Δεν είναι τυχαία τα μηνύματα που εκπέμπονται, άλλοτε διακριτικά κι άλλοτε όχι, προς αυτή την κατεύθυνση κι εντείνουν τη νευρικότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο Μάρτης του 2017 θεωρείται πιθανός χρόνος εκλογών, γιατί μέχρι τότε ισχύει η λίστα που θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να έχει μιαν ελεγχόμενη κοινοβουλευτική ομάδα, ιδιαίτερα στην ισχυρή προοπτική –με βάση τα σημερινά δεδομένα- ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πλέον δεύτερο κόμμα και με αισθητά μειωμένη εκλογική δύναμη.

Κυβερνητικοί και κομματικοί κύκλοι τρέμουν στην ιδέα μιας  πλήρους κατάρρευσης, αν παραμείνουν περισσότερο στην εξουσία. Πιστεύουν ότι, μια μικρή σχετικά ήττα θα μπορέσουν να την διαχειριστούν καλύτερα. Κανείς τους δεν πιστεύει ότι, είναι αναστρέψιμη η καθοδική πορεία, ιδιαίτερα μάλιστα όσο επιδεινώνεται –με την ασκούμενη πολιτική- η κατάσταση δυσφορίας στην ελληνική κοινωνία.

Οι ΣυριζΑνελ έχουν αποδεχτεί πλήρως ότι, θα ηττηθούν εκλογικά και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να περιορίσουν το μέγεθος της ήττας. Οι αντοχές τους εξαντλούνται γρήγορα κι ο πολιτικός χρόνος μετρά αντίστροφα. Γιαυτό προσπαθούν απεγνωσμένα να στήσουν σκηνικό ηρωϊκής εξόδου. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο το 2009 με την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου