Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Πλησιάζει το σημείο μηδέν ( 0 ) η κυβέρνηση...

Αναδημοσίευση από-  http://www.thetoc.gr

Συνθήκες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δημιουργούνται αργά αλλά σταθερά στη χώρα λόγω των πολλαπλών ανοιχτών μετώπων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση έχοντας μάλιστα θέση η ίδια τον χρονικό πήχη επίλυσης τους εντός του 2016 ή το πολύ το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου έτους.

Ωστόσο τα μηνύματα από «τα ανοιχτά μέτωπα» μόνο θετικά δεν είναι. Η μαραθώνια χθεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο των θεσμών στο Χίλτον έδειξε αδιέξοδο περί τα εργασιακά, ενώ για τα πρωτογενή πλεονάσματα οι θεσμοί δήλωσαν αναρμόδιοι γεγονός που θέτει τη χώρα σε εσαεί λιτότητα τουλάχιστον έως το 2020 και βλέπουμε.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν σε αντάλλαγμα των «σκληρών» μέτρων να δίνεται στη χώρα ένα  βραχυπρόθεσμο πακέτο μέτρων απομείωσης χρέους με διατήρηση μάλιστα της πρόβλεψης για θηριώδη πλεονάσματα από το 2018 και μετά.

Την ίδια ώρα η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας επί των κριτηρίων του εδαφικού για το Κυπριακό στο Ελβετικό θέρετρο Μόντ Πελεράν προσθέτει ένα ακόμη βάρος στις πλάτες του κ. Τσίπρα ο οποίος θα πρέπει σύντομα να συμφωνήσει με τον Τ. Ερντογάν το καθεστώς εγγυήσεων. Τουλάχιστον αυτό μετέδωσε χθες τα χαράματα το πρακτορείο Ανατολού αποδίδοντας στην ελληνική κυβέρνηση και στο έγγραφο Κοτζιά τη χθεσινή αποτυχία στο παγωμένο «Όρος του Προσκυνητή».

Έτερο μέτωπο για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα το προσφυγικό. Υπό την απειλή της κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας η κατάσταση στα ελληνικά νησιά μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα και θυμίζει όλο και περισσότερο συνθήκες Ειδομένης.    

Πιο κοντά στο σημείο «0»   

Επί της ουσίας μέρα με την ημέρα η κυβέρνηση οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο «σημείο 0» στις αρχές του 2017 όπου αναμένεται να «συναντηθούν» όλα τα παραπάνω. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την πρώτη αξιολόγηση και αφορούν στις αυξήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκες και εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, οι νέοι φόροι που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2017 που συμφωνήθηκε και με το κουαρτέτο και ενδεχομένως οι δραματικές αλλαγές στα εργασιακά και στις συντάξεις που περιλαμβάνει η Β΄ αξιολόγηση αν και όποτε κλείσει.
Διαπραγμάτευση, νέα μέτρα και εθνικά ζητήματα όπως είναι το Κυπριακό αλλά και το θέμα των Τσάμηδων που έχει ανοίξει η αλβανική κυβέρνηση δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η σύγκρουση της κυβέρνησης με τις κοινωνίες των νησιών στο Αιγαίο για το προσφυγικό ενώ η πορεία των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι θα καθυστερήσει τη συμφωνία με τους δανειστές μειώνοντας τις ελπίδες για να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για το χρέος. Παράλληλα το Μ. Μαξίμου βρίσκεται στη δίνη του Κυπριακού όπου ασκούνται διεθνείς πιέσεις για να υπάρξει λύση μέχρι τα τέλη του 2016.

Σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από το εσωτερικό του κόμματος όσο και από την κοινωνία καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κατάρρευση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν ότι το σενάριο των εκλογών θα καθυστερήσει να απασχολήσει την πολιτική ζωή του τόπου καθώς εκτιμούν ότι η κρίσιμη περίοδος για την κυβέρνηση θα είναι το φθινόπωρο του 2017.

Τότε, υπολογίζουν ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 όπου στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει και ο κόφτης δαπανών εάν δεν έχει συμφωνηθεί η μείωση των πλεονασμάτων. Όμως το κλίμα στην κυβέρνηση δεν είναι αισιόδοξο καθώς γνωρίζουν ότι το τσουνάμι μέτρων που θα ψηφιστεί τις επόμενες 60 ημέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ανοίγοντας ξανά το κεφάλαιο «εκλογές».

Το «σημείο 0» για την κυβέρνηση προσδιορίζεται προς τα τέλη του Ιανουαρίου οπότε αναμένεται να έχει γίνει γνωστό το πλήρες σχέδιο μέτρων που θα έχουν συμφωνηθεί με το κουαρτέτο για το 2017 και θα έχουν αποσαφηνιστεί: η Β αξιολόγηση, τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2017, θα έχουν τεθεί σε ισχύ οι αυξήσεις προϊόντων πρώτης ανάγκης και η αύξηση των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, θα προσδιορίζονται οι νέοι φόροι ύψους 2,7 δις. ευρώ και θα αποσαφηνίζονται οι μειώσεις των συντάξεων και οι δραματικές αλλαγές στα εργασιακά και στο προσφυγικό που μετατρέπεται σε ωρολογιακή βόμβα στα νησιά του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για το χρέος σημειώνοντας σε συνέντευξή του ότι δεν θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών για τα επόμενα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου υποδηλώνει μία στροφή της κυβέρνησης στον ρεαλισμό, ακυρώνει το βασικό αφήγημα του Μ. Μαξίμου σύμφωνα με το οποίο το κλείσιμο της Β΄ αξιολόγησης θα οδηγούσε σε ουσιαστικές ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος.

Στο κυβερνών κόμμα εκφράζονται φόβοι ότι το τσουνάμι μέτρων και απομάκρυνση της επίλυσης του θέματος του χρέους θα δημιουργήσουν φυγόκεντρες δυνάμεις στην Κ.Ο. του κόμματος κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων στην βουλή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχονται ισχυρές πιέσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Εκτός των επεισοδίων κατά την διάρκεια του εορτασμού του Πολυτεχνείου όπου τα οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκαν επίθεση από ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, τα μηνύματα από τις εκλογικές διαδικασίες συνδικάτων και επιμελητηρίων δεν είναι ιδιαίτερα θετικά.

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε στις εκλογές του ΤΕΕ λαμβάνοντας ποσοστό μικρότερο από 8% ενώ στο εκλογικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ που θα γίνει στα τέλη του Νοέμβρη αναμένεται να καταλάβει την τέταρτη θέση. Την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις δημοσίων υπαλλήλων όπως των νοσηλευτών ενώ δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι μαζί με ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους θα συναντηθούν στην πανελλαδική απεργία της 24ης Νοεμβρίου.
Διαπραγμάτευση, νέα μέτρα και εθνικά ζητήματα όπως είναι το Κυπριακό αλλά και το θέμα των Τσάμηδων που έχει ανοίξει η αλβανική κυβέρνηση δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με κυβερνητικά και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργείται για την κυβέρνηση, το Μ. Μαξίμου δεν προτίθεται να ανοίξει θέμα εκλογών εκτιμώντας ότι τα οικονομικά δεδομένα θα βελτιωθούν.

Εξηγούν όμως ότι στην περίπτωση που βουλευτές της πλειοψηφίας δεν υπερψηφίσουν τα μέτρα που θα κατατεθούν στη βουλή ή διαφανεί ότι οι δανειστές έχουν παράλογα αιτήματα προς την ελληνική πλευρά γεγονός που θα σημαίνει ότι το Μ. Μαξίμου έχει χάσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και κυρίως της Γερμανίας, τότε δεν αποκλείεται να στηθούν κάλπες μέχρι τον Μάρτιο.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου