Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Βουλιάζει και το ... success story του Αλέξη Τσίπρα!

Ήταν  Ιανουάριος 2015.
Ο Σαμαράς έχασε όπως αναμενόταν και ο νεοεκλεγείς Αλέξης Τσίπρας, απροετοίμαστος όπως ήταν, έχασε τα αυγά και τα καλάθια. Η χώρα εισήλθε σε περίοδο αέναης και ατελέσφορης διαπραγμάτευσης, οδηγήθηκε σε ένα απολύτως προβληματικό δημοψήφισμα για να καταλήξει στη συνέχεια στο τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να χάσει πολύτιμο χρόνο και δυνάμεις.

Χρειάστηκε σχεδόν ενάμιση χρόνο για να κατανοήσει ο κ.Τσίπρας ότι δεν είχε άλλη επιλογή στο παρόν διεθνές περιβάλλον πέραν της ολοκλήρωσης της βαθιάς προσαρμογής. Της μόνης δηλαδή επιλογής που μπορούσε να αναιρέσει το βάρος της χρεοκοπίας και να διαμορφώσει συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας.

Αφού είδε κι αποείδε ο κ.Τσίπρας, φορτώνοντας εν τω μεταξύ επιπρόσθετα βάρη, φορολογικά και άλλα, στον ελληνικό λαό, προπαγανδίζει τώρα το δικό του success story, υπολογίζοντας προφανώς στις θετικές επιδράσεις της ολοκληρωμένης πια επί των ημερών του, αλλά εξουθενωτικής για τον ελληνικό λαό, εσωτερικής υποτίμησης.

Δεν είναι τυχαίο ότι τούτες τις μέρες ο κεντρικός προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου μεταδίδει προπαρασκευαστικές κινήσεις και επαφές του μοναδικού και αξεπέραστου Νίκου Παππά για την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2017!

Κομπορρημονεί, δια των παπαγάλων του, ο πολυπράγμων υπουργός Επικρατείας ότι προετοιμάζει την έξοδο της ελληνικής οικονομίας στις αγορές με την Goldman Sacks και Morgan Stanley!

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υιοθετεί πλήρως την ίδια επιχειρηματολογία με εκείνη του Αντώνη Σαμαρά.

Με τη διαφορά ότι δεν πιστεύει και δεν έχει τις εσωτερικές δυνάμεις να υποστηρίξει τις απαιτούμενες ιδιωτικοποιήσεις και το γενναίο άνοιγμα της οικονομίας στον ιδιωτικό τομέα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Γι' αυτό και κινδυνεύει το success story του κ.Τσίπρα να έχει την ίδια τύχη με εκείνο του Αντώνη Σαμαρά.

Ήδη η κυβερνητική παράταξη κινδυνεύει από την δυσφορία και την αμφισβήτηση σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού, που άλλα περίμεναν και άλλα είδαν.

Είναι πιο εύκολο να καταπλακωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το βάρος του πολιτικού κόστους, γιατί απλούστατα υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα και έφθασε να τα παίρνει απ' όλους.

Είναι ζήτημα αντοχών και πίστης η υπεράσπιση με πράξεις και όχι στα λόγια του υιοθετηθέντος από τον κ.Τσίπρα νεοφιλελεύθερου success story.

Στοιχεία που μάλλον δεν διακρίνουν τους αποδεδειγμένα οπορτουνιστές της νέας Αριστεράς. 
 

Tο ΔΝΤ αμφισβητεί το "success story" για το πλεόνασμα

Tο Ταμείο κάθε άλλο παρά συμμερίζεται το κλίμα που προσπαθεί να συντηρήσει η Αθήνα για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Σε τελείως διαφορετικό μήκος από την υπεραισιοδοξία την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να προσδώσει στους αριθμούς των δημοσιονομικών στοιχείων, κινείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, το Ταμείο κάθε άλλο παρά συμμερίζεται το κλίμα που προσπαθεί να συντηρήσει η Αθήνα για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, προβλέποντας την αδυναμία είσπραξης φορολογικών εσόδων στο ύψος που εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο, γεγονός που πιθανότατα αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την ενεργοποίηση του περίφημου αυτοματοποιημένου "κόφτη δαπανών".

 Πάντως αξίζει να σημειωθεί -και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε στα υπόψη μας- ότι εντός του Ταμείου υπάρχουν σήμερα οικονομολόγοι οι οποίοι ιδιωτικώς δεν κρύβουν την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της στον βαθμό που πρέπει για να συντηρηθεί η οικονομία της ώστε αφενός να ανατροφοδοτεί εκ των έσω την οικονομία της και αφετέρου να προσελκύσει επενδύσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τι εκτιμούν οι οικονομολόγοι

Η άποψη ότι το στοίχημα της εσωτερικής υποτίμησης εντός της ζώνης του ευρώ έχει αποδειχθεί πως έχει αποτύχει για την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εσωτερικό του Ταμείου παρότι τα στελέχη του αποφεύγουν να την εκφράσουν ανοιχτά.
 
Συγκεκριμένα εκτιμούν ότι α) η απροθυμία των πολιτικών ελίτ να δημιουργήσουν το πολιτικό μομέντουμ που χρειάζεται η υλοποίηση του πρόγραμμάτος, β) η απροθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υλοποιήσει επί της ουσίας τις μεταρρυθμίσεις που έχει υπογράψει, γ) η μεταρρυθμιστική κόπωση της ίδιας της κοινωνίας, δ) τα σοβαρά διοικητικά προβλήματα στο φορολογικό κομμάτι και την δημόσια διοίκηση που παραμένουν μετά από τόσα χρόνια, ε) η διαρκής πολιτική αβεβαιότητα που πλανάται στην χώρα, είναι μερικοί από τους λόγους που φοβούνται ότι η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο ενός οδυνηρού ατυχήματος από το οποίο πριν ένα χρόνο κατάφερε.. ξώφαλτσα να γλιτώσει.

Πηγή: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=822295  και  
http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/to-dnt-amfisbitei-to-success-story-gia-to-pleonasma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου