Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Στην Ελλάδα ύφεση 0,7%, στην Κύπρο ανάπτυξη 2,7%

H Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια το 2010.
Η Κύπρος το 2013.
Η Ελλάδα είναι ακόμα στα μνημόνια.
Η Κύπρος βγήκε τον περασμένο Μάρτιο.
Η Ελλάδα κατέγραψε το β’ τρίμηνο του 2016 ύφεση 0,7%.
Η Κύπρος κατέγραψε για την ίδια περίοδο ανάπτυξη 2,7%.
Τι δεν καταλαβαίνεις;

Η Παρασκευή, 12 Αυγούστου, ήταν η μέρα ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων για την τριμηνία Απριλίου – Ιουνίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από τη Λευκωσία, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέδωσε γραπτή δήλωση σύμφωνα με την οποία «ο ρυθμός ανάπτυξης επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αλλά και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών. Αυτή η αναπτυξιακή προοπτική δεν πρέπει να υπονομευθεί, μέσα από την επιστροφή σε ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος, αλλά αντιθέτως πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί μέσα από μια σταθερή και υπεύθυνη συνέχιση της προσπάθειας» σημείωσε. Είναι το έκτο συνεχές τρίμηνο που η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη μετά από ύφεση που κράτησε για 14 συνεχή τρίμηνα, ξεκινώντας από το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Από την Αθήνα, ο έλληνας ομόλογος του κ. Γεωργιάδη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν είπε τίποτα. Ο αναπληρωτής του κ. Τσακαλωτου, ο Τρύφων Αλεξιάδης, μίλησε στο φιλόξενο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και δεν σχολίασε τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση του 0,7% στο β’ τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, εξέλιξη που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία και επίσημα έχει επιστρέψει σε ύφεση, μολονότι έχει μεσολαβήσει μια εξατία άγριων μέτρων και πέντε εκλογικές αναμετρήσεις. Αρκέστηκε ο κ. Αλεξιάδης να πει ότι «το πρώτο επτάμηνο του έτους έχουμε πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού και μάλιστα τους έχουμε υπερβεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» και να διαβεβαιώσει ότι «δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης».
Ας το ελπίσουμε.

Σοκ προκαλούν τα νεώτερα δεδομένα από το μέτωπο της οικοδομής, καθώς δείχνουν ότι μετά από έξι χρόνια συνεχούς πτώσης, το βαρέλι μοιάζει να μην έχει πάτο, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση για ελάφρυνση της φορολογίας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι νέες άδειες μειώθηκαν περαιτέρω κατά 31,9% και είναι ενδεικτικό στο σύνολο της Χώρας το Μάιο εκδόθηκαν μόλις 843 άδειες, εκ των οποίων οι 151 στην Αττική και οι 148 στην Κ. Μακεδονία (κυρίως Θεσσαλονίκη). Όσον αφορά στον όγκο των νέων οικοδομών- που είναι ο βασικός δείκτης της οικοδομικής δραστηριότητας- μειώθηκε περαιτέρω κατά 39,8%.

Συνολικά στο πεντάμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ως προς τον αριθμό των νέων αδειών υποχώρησε κατά 9,9% και ως προς τον όγκο κατά 14,2%. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ενώ φέτος έχουν εκδοθεί μόλις 4.562 άδειες στο σύνολο της χώρας, στο πεντάμηνο του 2009 οι άδειες είχαν φτάσει στις 60.776, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε αυτά τα 6 χρόνια, ο ρυθμός έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών “βούτηξε” κατά 92%!!!

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της κτηματαγοράς αλλά και σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα, που σπρώχνει την οικοδομή σε αχαρτογράφητα νερά. Είναι ενδεικτικό ότι οι φόροι επί των ακινήτων ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται πάνω από το 1,4% του ΑΕΠ έναντι 0,6- 0,7% στην αρχή της κρίσης.

Οι προοπτικές διαγράφονται δυσοίωνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου