Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Τρόμος στο Μαξίμου από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις…



Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού αλλά δεν έχουν σταματήσει οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, που προκαλούν πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου. Γιατί βλέπουν τη διαφορά ανάμεσα στο Σύριζα και τη ΝΔ να διευρύνεται και να κινείται πλέον σε διψήφια νούμερα, αποκλειστικά εξαιτίας της κατάρρευσης του Σύριζα και όχι της ανόδου της Νέας Δημοκρατίας. Κυβερνητικοί κύκλοι αναγνωρίζουν κατ΄ ιδίαν ότι, αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπικές επιδόσεις του Σύριζα κινούνται στο  15 - 16%, ακόμη και με αναγωγή των αναποφασίστων!

Μεγάλη πληγή για το κυβερνητικό κόμμα αποτελεί η αποσυσπείρωση του, που είναι εξαιρετικά σοβαρή. Είναι λίαν αμφίβολο αν, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα ενισχυθεί σημαντικά η συσπείρωση, εκτιμάται ότι μόνον οριακά μπορεί να κινηθεί ανοδικά. Αναλυτές τονίζουν πως, «οι ψηφοφόροι που έχουν φύγει στην καλύτερη περίπτωση θα επιλέξουν την αποχή την ώρα των εκλογών. Στη χειρότερη, θα ψηφίσουν ένα από τα άλλα κόμματα».

Η κατάσταση αυτή ενισχύει τις διαλυτικές τάσεις στο εσωτερικό του Σύριζα, πράγμα που είναι καθημερινά ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Δίνουν και παίρνουν οι αναλύσεις για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ώστε να σωθεί οτιδήποτε κι αν σώζεται. Αν και άλλα κυβερνητικά στελέχη διατυπώνουν την αντίθεση τους με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επελέγη για να έρθει στη Βουλή το θέμα του νέου εκλογικού νόμου, που αποτυπώνει ξεκάθαρα την παραδοχή του δεύτερου κόμματος από τον Σύριζα.

Σπασμωδικές κινήσεις, όπως οι αλλαγές στον  ΕΝΦΙΑ, η μετάθεση της πρώτης δόσης για τον Σεπτέμβρη, οι φιέστες για εγκαίνια έργων (όπως το πάρκο στον Άγιο Δημήτριο Αττικής και το αεροδρόμιο στην Πάρο), που αποτελούν ουσιαστικά κληρονομιά προηγούμενων κυβερνήσεων, η διοργάνωση στημένων εκδηλώσεων για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα όπως η  συνταγματική αναθεώρηση, αποτελούν προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα της επικαιρότητας που καίει την κυβέρνηση και να προετοιμαστεί κατάλληλα το έδαφος για εκλογικό αιφνιδιασμό.

Μέχρι τώρα δεν τους βγαίνουν αυτοί οι σχεδιασμοί, γιαυτό κι ο πανικός από την τροπή που πήρε τελικά η πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είναι βέβαιο ότι, όσο τα μηνύματα από την κοινωνία και τις δημοσκοπήσεις θα είναι ηχηρά δυσμενή, τόσο θα εντείνονται οι προσπάθειες εξωραϊσμού της εικόνας της κυβέρνησης με αιχμή του δόρατος τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα κριθεί τελικά προς τα που θα κατευθυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις.

Μια θεωρία που διατυπώνεται επίσης με σοβαρές δόσεις αξιοπιστίας είναι πως   η απόφαση για το πότε θα γίνουν εκλογές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τα ποινικά θέματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΣυριζΑνελ για τη  «διαπραγμάτευση»  που έκανε πέρυσι και μας οδήγησαν στο τρίτο Μνημόνιο. Η σχετική συζήτηση στη Βουλή πάνω στην πρόταση της ΝΔ περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις ευθύνες Τσίπρα-Βαρουφάκη στην κρίσιμη εκείνη περίοδο, δείχνει τον φόβο και των δυο για τυχόν καταλογισμό ευθυνών σε βάρος τους. Η παραγραφή πλανάται πλέον στα σοβαρά στους όποιους σχεδιασμούς τους …






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου