Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Νέοι πανηγυρισμοί, αποφύγαμε τα βράχια για να πέσουμε στο βάλτο …



Χθες, η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο πέτυχε στο Eurogroup να κλείσει όπως-όπως η αξιολόγηση. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες: η προσωρινή ανάσα που πήρε η χώρα  δεν αναμένεται να διαρκέσει για πολύ. Θα προσγειωθεί απότομα στην πραγματικότητα της καθημερινότητας.
Σχετικά με τη νέα εκταμίευση των νέων δανεικών: θα γίνει σε δυο υποδόσεις. Για να πάρουμε την πρώτη των 7,5  δις ευρώ, υπάρχουν μια σειρά από προαπαιτούμενα που αφορούν το πολυνομοσχέδιο της περασμένης Κυριακής! Δεν πρόλαβε να στεγνώσει ακόμη το μελάνι…
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας απαρίθμησε  μερικά από αυτά:
  • Αγορά «κόκκινων» δανείων
  • Ασφαλιστικό
  • Αποκρατικοποιήσεις
Αν όλα αυτά εκπληρωθούν, η εκταμίευση προβλέπεται για το δεύτερο 15μερο του Ιουνίου 2016. Το υπόλοιπο ποσό των  2,8 δις δεν ξεκαθαρίστηκε αν δοθεί το φθινόπωρο εφάπαξ ή σε περισσότερες υποδόσεις και με ποια ακριβώς προαπαιτούμενα και όρους. Είναι φανερή η πλήρης δυσπιστία κι η έλλειψη εμπιστοσύνης των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση. Και δικαιολογημένα.
Η πρώτη δόση των 7,5 δις ευρώ  θα κατευθυνθεί για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.  
 Η επόμενη εκταμίευση το φθινόπωρο θα κατευθυνθεί  μετά από το καλοκαίρι στην αποπληρωμή μέρους ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Επιπλέον, προβλέπεται πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, με την προϋπόθεση ότι, θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποίησεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που κατέθεσε δημόσια δυσμενείς προβλέψεις για το ελληνικό χρέος, δεν είναι γνωστό αν θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό θα το αποφασίσει στο τέλος του 2016. Πάντως, είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης ότι, ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε: «χωρίς το ΔΝΤ δεν προχωράμε» …
Σχετικά με το χρέος, οι δανειστές φρόντισαν εγκαίρως να χαμηλώσει πολύ ο πήχης. Δεν μπορεί κι εδώ κανείς να πανηγυρίσει αφού μας διαμηνύθηκε αρμοδίως ότι, δεν υπάρχουν υπολογισμοί για το άμεσο οικονομικό όφελος από το πρώτο πακέτο ελάφρυνσης μέσω της διαχείρισης. Τα μέτρα για το χρέος  «δεν «κλειδώνουν» τώρα αλλά το 2018 και μόνο εάν κριθεί αναγκαίο» …
Τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια- βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Που κατέληξε το Eurogroup;
Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο στάδιο, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν «μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ως τη λήξη του προγράμματος».
Στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τονίζεται ότι μετά το 2018, και εφόσον εφαρμοστεί επιτυχώς το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί μια ακόμη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Στο μακροπρόθεσμο επίπεδο, και αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.
Όσον αφορά κόφτη: ο  Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Eurogroup κατέληξε σ’ ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τη λήψη περαιτέρω μέτρων που θα ενεργοποιηθεί εάν και όποτε χρειαστεί. Την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα αποφασίζει το Eurogroup και εφόσον επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Το Eurogroup υπενθύμισε επίσης ότι, ο στόχος να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα  3,5% του ΑΕΠ το 2018 παραμένει ενεργός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου