Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Περί Πολεοδομίας Δήμου Διονύσου ο λόγος.



Είναι γνωστά στους ενδιαφερόμενους δημότες τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν προκύψει εδώ και καιρό στη λειτουργία της Πολεοδομικής Υπηρεσίας του Δήμου Διονύσου. Και τα οποία παράγουν συγκεκριμένα δυσμενή αποτελέσματα σε βάρος των πολιτών.

Πρόσφατα, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στη δημοτική αρχή και στελέχη της Υπηρεσίας αυτής, η οποία έφτασε σε προσφυγή τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί το παρακάτω έγγραφο που δημοσιεύει το blog  Διονυσοσκουφίτσα
(http://dionysoskoufitsa.blogspot.gr/2016/05/blog-post.html#comment-form)



Με αφορμή τη αυτή διαμάχη η δημότις Διονύσου κα Χατζηεμμανουήλ Μαρία είχε την καλοσύνη να μας στείλει δυο σχετικά σημειώματα της, που δημοσιεύουμε παρακάτω. Εμείς, απλά θέλουμε να επισημάνουμε την ανάγκη να διαφυλαχθεί από την πολεμική που αναπτύσσεται το δημόσιο συμφέρον, που είναι υπεράνω προσώπων…


Α. Ο Δήμαρχος του Καλλικράτη μπορεί να υπογράψει οικοδομικές άδειες. Απάντηση σχετικά με το Έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έχει αναρτήσει η Διονυσοσκουφίτσα.

Βάσει του άρθρου 58 παρ. 1 περ. δ του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), ο δήμαρχος είναι προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών του δήμου, άρα και της πολεοδομικής υπηρεσίας του δήμου.

Βάσει του άρθρου 58 παρ. 1 περ. ζ του ν. 3852/2010, ο δήμαρχος εκδίδει τις άδειες που προβλέπονται από τις διατάξεις που διέπουν τις αρμοδιότητες του δήμου.

Βάσει του άρθρου 94, παρ. 1, περ. 11 του ν. 3852/2010, στις αρμοδιότητες του δήμου συμπεριλαμβάνεται η έκδοση οικοδομικών αδειών, κλπ.

Από το συνδυασμό των πιο πάνω διατάξεων νόμου, προκύπτει ευθέως η νόμιμη εξουσιοδότηση του δημάρχου να εκδίδει οικοδομικές άδειες.

Η νομολογία του Σ.τ.Ε. που επικαλείται η Κα Καρδαμίτση στο έγγραφο που έχει αναρτήσει η Διονυσοσκουφίτσα αφορούσε το προ Καλλικράτη νομοθετικό καθεστώς, βάσει του οποίου οι αρμοδιότητες του δήμου για θέματα πολεοδομίας προέκυπταν εκ μεταφοράς από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με διατάγματα (και όχι εκ του νόμου, όπως συμβαίνει εν προκειμένω με το νόμο του Καλλικράτη), στα οποία διατάγματα προεβλέπετο ρητά ότι η έκδοση οικοδομικών αδειών γινόταν από υπάλληλο της πολεοδομίας.

Δηλαδή, η νομολογία του Σ.τ.Ε. που επικαλείται η Κα Καρδαμίτση για να προσδώσει κύρος στην (αυθαίρετη και βεβιασμένη) εν προκειμένω παρέμβασή της είναι παρωχημένη και ασύμβατη με τον Καλλικράτη.

Η Κα  Καρδαμίτση είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της κρατικής γραφειοκρατίας της συντεχνίας των μηχανικών και είναι φυσικό να μη θέλει να φύγει το «μαγαζί» από τη συγκεκριμένη συντεχνία.

Κατανοητό, πλην όμως αυτά που λέει μπορεί μεν να έχουν σχέση με το«βλαχοδήμαρχο» του παρελθόντος αλλά όχι με το δήμαρχο του Καλλικράτη.

Το ότι οι πολεοδομίες είναι «μαγαζιά» προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση του ν. 4030/2011, όπου αναφέρεται ότι «είναι παγιωμένη πλέον η αντίληψη στους Έλληνες πολίτες για τη διαφθορά των πολεοδομικών υπηρεσιών που αποτυπώνεται σε όλες τις κοινωνικές έρευνες για διαφθορά στο Δημόσιο τομέα και σε πολλά από τα πορίσματα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης».

Β.  Απάντηση στη Διονυσοσκουφίτσα.

Διονυσοσκουφίτσα, για να αξιολογηθεί η τοποθέτησή σου, πρέπει να μας πεις αν το σπίτι σου είναι, πράγματι, ναι ή όχι, κτισμένο μέσα σε δάσος (δηλαδή είναι κατεδαφιστέο, ως αναδασωτέα έκταση), όπως λένε οι υπάλληλοι που υπερασπίζεσαι, ή αστικό οικόπεδο μέσα
σε οικισμό που εξαιρείται της δασικής νομοθεσίας, όπως λέει η νομική υπηρεσία του Δήμου και ο δήμαρχος.

Κάποιοι υπάλληλοι της Πολεοδομίας, που, εντελώς συμπτωματικά, είναι και επιβλέποντες μηχανικοί της Πολεοδομικής Μελέτης της Άνοιξης, ευθυγραμμίζονται με την άποψη του μελετητή του σχεδίου της Άνοιξης, ο οποίος, αφού πήρε ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου,
τώρα θέλει να εγκαταλείψει τη μελέτη, δήθεν τάχα μου ότι οι οικισμοί της Άνοιξης και των Άγίων Άγγέλων είναι δάσος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να συνεχιστεί η Πολεοδομική Μελέτη. Άρα, οι υπάλληλοι που υπερασπίζεσαι δεν ακυρώνουν το Δήμαρχο, όπως ισχυρίζεσαι, αλλά το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο και, γενικότερα, τα νόμιμα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και των οικιστών, των οποίων τα οικόπεδα βαφτίζονται (αυθαίρετα) σαν δάση.
Είσαι λάθος και δε χρωστάει τίποτα ο τόπος από τη εμπάθειά σου σε βάρος του δήμαρχου.

Ο δήμαρχος είναι ό,τι είναι. Βάρα τον όσο θες. Αλλά, όταν η σκοπιμότητα της πολεμικής σου ενάντια στο δήμαρχο φτάνει μέχρι του σημείου να θάβεις τον τόπο (μη διστάζοντας, τυφλωμένος από την εμπάθεια, να θάψεις και το ίδιο σου το σπίτι), μάλλον έχεις χάσει τη
μπάλα.

Σ’ αυτά πρέπει να λάβεις θέση και το ποιος έγραψε το σχόλιο είναι αδιάφορο.
Πάντως, δεν το έγραψα εγώ, όπως θέλεις να το εμφανίζεις.
Αν όμως επιμένεις, να σου κάνω τη χάρη. Δεν θα τα χαλάσουμε εκεί


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου