Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Σοβαρή κρίση στις σχέσεις Νέας Πνοής & Συμμαχίας για τον Πολίτη



Η δημοσιοποίηση σήμερα της εισήγησης του προέδρου της Συμμαχίας για το αποτέλεσμα
των δημοτικών εκλογών στον Διόνυσο αποκάλυψε τη σοβούσα εδώ και καιρό κρίση στις σχέσεις της με τη Νέα Πνοή για τον Διόνυσο.


Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις η Διονυσο Σκουφίτσα γράφει σχετικά-

"Πρὶν ἀλέκτορα φωνῆσαι, τρὶς βεβαιώσῃ με"

Δεν πέρασαν ούτε πέντε μέρες (από την τελευταία ανάρτηση) και οι εκτιμήσεις του blog για την κατάσταση στη Νέα Πνοή και τις σοβαρές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα επιβεβαιώθηκαν πλήρως από τον ίδιο τον Πρόεδρο της ‘Συμμαχίας για τον Πολίτη’!

Με την εισήγησή του (που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αν και έχει ημερομηνία 5 Ιουνίου, δηλαδή πριν την συνάντηση των στελεχών της Νέας Πνοής) ο κ. Βορριάς αποκαλύπτει ουσιώδη στοιχεία της προεκλογικής περιόδου και προδιαγράφει τις μετεκλογικές εξελίξεις στη Νέα Πνοή. Διατηρώντας την δική του φρασεολογία, επισημαίνω παρακάτω τα σημαντικότερα σημεία της εισήγησης και τα σχολιάζω με πλάγια γραφή.

-  Η υποστήριξη της Νέας Πνοής και του κ. Μπιτάκου ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή
κάτω από τις δεδομένες συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά, το ‘νέο’ δεν μπόρεσε να εκφραστεί στην κάλπη και δεν έφερε ψήφους. Το ‘πολιτικό προϊόν’ που η Ν.Π. προσέφερε δεν ήταν ελκυστικό στη κοινωνία, που απέστρεψε το εκλογικό της πρόσωπο από κάποιες πρακτικές.

- Τέτοιες πρακτικές ήταν οι απορρίψεις και αποκλεισμοί από τα ψηφοδέλτια δοκιμασμένων στελεχών της Συμμαχίας (των ‘παλιών’ του Αγίου Στεφάνου), που κάποιοι (Λουκάτος) απαίτησαν και τελικά επέβαλαν.

-  Όπως επίσης ήταν και οι “σκληρές σταλινικές” μέθοδοι αποκλειστικής σταυροδότησης συγκεκριμένων υποψηφίων (Αυγέρη, Α.Λουκάτου) που ‘σκουριασμένα’ μυαλά μετήλθαν, με σκοπό τον αποκλεισμό στελεχών της Συμμαχίας (Μπερμπάντης) και την εκλογή δικών τους.

-  Αντιθέτως, η Συμμαχία με τα στελέχη της έδωσε τα μεγαλύτερα εκλογικά αποτελέσματα σε Άγιο Στέφανο και Διόνυσο την ώρα που σε Σταμάτα, Κρυονέρι και Ροδόπολη τα αποτελέσματα της Νέας Πνοής ήταν τραγικά.  

-  Όμως δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τη σημασία των social media και τα όσα γράφονταν επί δύο και πλέον έτη στο διαδίκτυο (Διονυσοσκουφίτσα, Ενεργός Πολίτης) γι αυτήν και το διαμορφούμενο δημοτικό σκηνικό.

·  Δημιουργεί έκπληξη το γεγονός ότι, παρά τις παραταξιακές και κομματικές ‘γραμμές’ για άκυρο – λευκό στον δεύτερο γύρο, οι δημότες ψήφισαν μαζικά Ζαμάνη κι ‘άφησαν άναυδους ακόμα και τους πιο έμπειρους δημοσκόπους’.

-  Η Νέα Πνοή θα αρχίσει σύντομα να φυλλορροεί γιατί τα μέλη της δεν έχουν ισχυρό συνεκτικό δεσμό. Η Συμμαχία όμως θα συνεχίσει να υφίσταται σαν αυτόνομη δημοτική παράταξη και θα είναι ανοικτή σε συνεργασίες τόσο με τη Νέα Πνοή, όσο και με άλλες αυτοδιοικητικές κινήσεις.

Ο ίδιος δε, θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα τον καθορισμό ‘υγιών σχέσεων’ (!) μεταξύ Συμμαχίας και Νέας Πνοής και δεν πρόκειται να ανεχθεί στο μέλλον άλλες υποβαθμίσεις των στελεχών της πρώτης.

-  Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Βορριάς δηλώνει σιβυλλικά (;) ότι δεν πρέπει να γίνουν ‘ουρά’ του Ζαμάνη, ούτε γραφικοί του ‘όχι σε όλα’.

Οι επισημάνσεις αυτές επιβεβαιώνουν πλήρως τα αναφερόμενα στις τελευταίες αναρτήσεις (εκτιμήσεις &προκλήσεις-2, τελική ευθεία, τριγύρω από την κάλπη, οπαδιλίκι,
κλπ), αλλά και σε πολλά σχόλια και (αναπάντητες) καταγγελίες αναγνωστών, με βασικότερα τα εξής:

1. Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη της κοινωνίας για ανανέωση και το πολιτικό μάρκετινγκ, πολλοί επιτήδειοι ψαρεύουν στα θολά νερά, πλασάροντας (δήθεν) νέο πολιτικό ήθος και απολιτίκ προφίλ και κρύβοντας μεσσιανικές λογικές και ολοκληρωτικές πρακτικές.

2. Η Νέα Πνοή ήταν μια ευκαιριακή συγκόλληση δύο ασύμβατων πλευρών και σε σύντομο
χρονικό διάστημα θα δοκιμαστεί η συνοχή της, με πιθανότερο σενάριο την παραίτηση Μπιτάκου και την διάσπασή της στα δυο (Συμμαχία – ομάδα Λουκάτου).

3. Η κριτική πρέπει να τυγχάνει της προσοχής μας, όσο ενοχλητική κι αν είναι και μάλιστα εγκαίρως. Αλλιώς, η προσπάθεια να διορθώσουμε το λάθος που επιτρέψαμε να γίνει είναι πολύ πιο δύσκολη.

Παρ’ όλα αυτά, αν διαβάσει κανείς όλο το κείμενο, θα δει ότι πρόκειται για μια σαφή και αξιοπρεπή παραδοχή της αποτυχίας της εκλογικής στρατηγικής της Συμμαχίας - και κατ’ επέκταση του ίδιου. Δεν γνωρίζω αν στις εσωτερικές τους διεργασίες θα αναζητήσουν τα βαθύτερα αίτια αυτής της ήττας, αλλά οφείλω να σημειώσω ότι πολύ λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να τα δουν κατάματα υπό τέτοιες συνθήκες. 

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο βήμα (αναγκαίο και οδυνηρό) είναι να δρομολογήσει
αυτά που (ο ίδιος λέει ότι) πρέπει να κάνει.

Τέλος, αναφερόμενος σε σχόλια που τον αφορούν για το παραπάνω θέμα, ο Παναγιώτης Σταθόπουλος έγραψε τα εξής:

Θα σας παρακαλούσα θερμά να μην με μπλέκετε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στα εσωτερικά
της Νέας Πνοής με την Συμμαχία για τον Πολίτη.

Είναι γνωστό ότι, ως υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της αποχώρισα από την Συμμαχία στις 4 Μαρτίου 2013, το ίδιο βράδυ που στήριξε τον προϋπολογισμό που παρουσίασε στο
δημοτικό συμβούλιο ο απερχόμενος δήμαρχος. Κι από τότε δεν είχα καμιά εμπλοκή στα εσωτερικά της.

Κάνω γνωστό, επίσης, ότι δεν είχα καμιά εμπλοκή και στη Νέα Πνοή παρότι μια μόλις
ημέρα μετά την Διακήρυξη του, ο Παναγιώτης Μπιτάκος μου ζήτησε τη γνώμη μου για το εγχείρημα που ξεκινούσε. Τότε είχαμε μια ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων -έντονη- όπου ο καθένας μας παρουσιάσε τα επιχειρήματα του.

Δεν υπήρξε καμιά απολύτως συνέχεια μετά την κατηγορηματική απόρριψη μου στο εγχείρημα αυτό. Αλλά αυτή ήταν μια ιδιωτική συζήτηση, που αφορούσε εμάς τους δυο και κανέναν άλλο. Την οποία σέβομαι και τιμώ.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις αλλά δεν πρόκειται να τις σχολιάσω ή να αναμιχθώ.
Δεν με αφορούν.
Τελεία και παύλα, συνεπώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου