Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Περί Διαβούλευσης στο Δήμο Διονύσου.



Πολύ μελάνι χύθηκε για την Επιτροπή Διαβούλευσης στο Δήμο Διονύσου, που τελικά δεν συγκροτήθηκε. Ξεχωρίζουμε μερικές κρίσιμες παραμέτρους στην υπόθεση αυτή:

  1. Στους κόλπους της πλειοψηφίας εκδηλώθηκε σφοδρή αντίδραση με διαφορετικούς τρόπους στη σχετική εισήγηση του Αντιδημάρχου Ηλία Υφαντή. Πιστεύουμε ότι, αυτή η αντίδραση δεν έχει να κάνει τόσο με την ουσία της υπόθεσης Επιτροπή Διαβούλευσης, όσο με αντιθέσεις στο εσωτερικό της δημοτικής πλειοψηφίας για άλλα θέματα και πρακτικές προσώπων
  1. Αποδείχτηκε ότι δεν αρκεί, όπως υποστήριξε ο αρμόδιος εισηγητής, να έχει την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου αλλά χρειάζεται απαραίτητα να πεισθεί με στέρεα επιχειρήματα και η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας. Και να ενσωματώνονται οι παρατηρήσεις της στην τελική εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο. Αλλιώς, πάπαλα…
  1. Δεν προσφέρεται αυτό το θέμα σε λαϊκισμούς και δημαγωγία από την πλευρά διαφόρων δυνάμεων (όχι όλων) της μειοψηφίας. Υπάρχουν άλλα πεδία για να ασκηθεί πραγματική και όχι άσφαιρη τελικά αντιπολίτευση. Και στη συζήτηση αυτού του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο αποδείχθηκαν για πολλοστή φορά τα στρατηγικά αδιέξοδα της μειοψηφίας, που αδυνατεί να  συνεισφέρει θετικά…
Ας δούμε τώρα αναλυτικά την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση στη σχετική συζήτηση του Αντιδήμαρχου Ευάγγελου Λυρούδια από τον τοίχο του στο facebook:

Πολύς λόγος ......
Για όσους διαβάζουν, κατανοούν και ενδιαφέρονται για την συμμετοχή στην διαδικασία για το .......
ΘΕΜΑ 18ο
αντιγράφω από τα πρακτικά και διατηρώ την ορθογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Αντιδήμαρχος κ. Λυρούδιας έχει τον λόγο.
ΛΥΡΟΥΔΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ που μου δίνετε τον λόγο. Θα σας εκπλήξω διότι είναι η πρώτη φορά που θα εκφράσω έντονες ανησυχίες για μια τέτοιου είδους Επιτροπή εν πλήρη γνώση ότι το καλύτερο είναι ο εχθρός του καλού.
Η Επιτροπή αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα της συμμετοχής του πολίτη στις αναπτυξιακές διαδικασίες. Το ζήτημα της συμμετοχής του πολίτη στις αναπτυξιακές διαδικασίες, δηλαδή στην πολεοδομία, στην ανάπτυξη, στον σχεδιασμό, στην καθημερινότητα είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό πράγμα και πρέπει να σχεδιάζεται και να μελετάται με έναν ορθό τρόπο.

Είναι υπό τον τίτλον της συμμετοχής, για όποιους θέλουν να περάσουν και από την Υπηρεσία να τους χαρίσω ένα βιβλίο μου που είναι ένα από τα πέντε κεφάλαια του βιβλίου "Πολιτική και επιστήμη στον πολεοδομικό σχεδιασμό".

Ποιό είναι το κεντρικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις: Είναι να εξασφαλιστεί η από τα κάτω προς τα πάνω επιρροή στις αποφάσεις. Είναι η λεγόμενη bottom - up approach. Στα ελληνικά δεν την έχουμε συνηθίσει. Και έρχεται η διαδικασία αυτή την οποίαν υποδειγματικά διεξήλθε ο κ. Αντιδήμαρχος απ' ότι συζητήσαμε, πλην όμως εφήρμοσε έναν κανονισμό του οποίου τα βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού κεκτημένου της δημοκρατίας δεν πληρούνται.

Και θα το επικεντρώσω στην έννοια του αδέκαστου συμμετέχοντα. Οι αδέκαστοι συμμετέχοντες είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να μπορούν να εξασφαλίσουν την αντικειμενική άποψη. Δηλαδή π.χ., αν βάλεις έναν κάτοικο που κατοικεί απέναντι σε ένα σχολείο να κρίνει αν είναι απαραίτητο ένα σχολείο μπροστά στο σπίτι του, 95% εφόσον δεν έχει παιδί να πηγαίνει στο σχολείο θα πει, όχι. Αυτός λοιπόν πρέπει να περάσει από μία διαδικασία ώστε να μην μετέχει στην διαδικασία της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Χωρίς να σημαίνει ότι οι εργασθέντες δεν εξήντλησαν τα όρια του εφικτού. Εξηντλήθησαν τα όρια του εφικτού. Συνδυάζοντας όμως την προσωπική μου εμπειρία καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική η σύνθεση, όχι διότι τα πρόσωπα δεν είναι τα κατάλληλα, αλλά η διαδικασία θα μπορούσε να είναι αντιπροσωπευτική.

Τα πρόσωπα μπορεί να είναι τα κατάλληλα, θα είναι όμως τυχαίο το γεγονός να είναι κατάλληλα αυτά τα πρόσωπα, διότι δεν προέρχονται... ....... Και εκ προσωπικής πείρας, συμμετείχα σε Επιτροπή Διαβούλευσης στον Πειραιά ως Πρόεδρος των αρχιτεκτόνων. Γιατί δηλαδή εμείς απαγορεύεται να κάνουμε μεταγραφή ώστε να έχουμε εκπροσώπους όλων των επιστημονικών φορέων οι οποίοι μετέχουν στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην παιδεία, ώστε να διευρύνονται οι ορίζοντες μιας κοινωνίας με ενέσεις από τον κόσμο ο οποίος δεν ήθελε να εκθέσει τον εαυτό του στη βάσανο της ψηφοθηρίας.
Θα πρότεινα λοιπόν είτε να ανασχεδιαστεί η σύνθεση της Επιτροπής και σε μία αντίθετη περίπτωση χωρίς να σημαίνει ότι κρίνω την διαδικασία η οποία μου είπαν ότι είναι ανελαστική, δεν θα μπορέσω να ψηφίσω αυτό, θα το εκφράσω με ένα λευκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου