Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Πήραν μπροστά οι μηχανές στο Δήμο Διονύσου



Δεν έχουν περάσει παρά μόλις 5 μήνες από την εγκατάσταση στη διοίκηση του δήμου Διονύσου μιας νέας δημοτικής αρχής. Και αργά αλλά συστηματικά έχει αρχίσει να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Με πράξεις και έργο ουσίας, όχι με φανφαρονισμούς αποκλειστικά και μόνο για επικοινωνιακή χρήση, όπως μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενοι.

Στην αρχή, ήρθε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ενοποίησε τα δημοτικά τέλη και για τις 7 δημοτικές κοινότητες και τα μείωσε προς τα κάτω, προς όφελος των δημοτών σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν συγκεκριμένες ενέργειες για να εισπραχθούν τα ποσά από την πραγματική κατανάλωση νερού και τα διαφεύγοντα δημοτικά τέλη. Γιατί εδώ υπήρχαν  κάποιοι μεγαλόσχημοι, που συστηματικά  απέφευγαν να δηλώνουν τα πραγματικά τετραγωνικά της περιουσίας τους, φοροδιαφεύγοντας σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών.

Μετά, είχαμε την έναρξη ενός πολύ σπουδαίου έργου υποδομής για την καθημερινότητα και ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτού του Δήμου- της Αποχέτευσης. Το έργο αυτό αφορά συνολικά 100 χιλιομέτρα. Τα 48 χιλιόμετρα πραγματοποιούνται  στη δημοτική κοινότητα Διονύσου και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης τον 1,5 χρόνο (Αύγουστο 2016). Στα υπόλοιπα 52 χιλιόμετρα οι μπουλντόζες θα σκάβουν παράλληλα και στις άλλες  4 δημοτικές κοινότητες. Παράλληλα, γίνεται εντατική προσπάθεια να συνεχιστεί κανονικά το έργο της αποχέτευσης και στην Δροσιά, που εγκαταλείφθηκε στη μέση από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Αντιδημάρχου Υποδομών κ. Ευάγγελου Λυρούδια: “Νιώθω συγκίνηση γιατί σήμερα ξεκινάει το έργο, του οποίου η μελέτη ανατέθηκε όταν ήμουν κοινοτικός σύμβουλος σ’ αυτήν την πόλη, πριν από 20 και πλέον χρόνια. Εύχομαι επιπλέον οι μελέτες να ωριμάζουν γρηγορότερα, γιατί η ολιγωρία δεν τιμά κανέναν. Οι τελευταίοι πέντε μήνες από την εσπευσμένη υπογραφή της σύμβασης αναλώθηκαν στη διευθέτηση πλήθους λεπτομερειών, που με καλή συνεργασία και έντονη προσπάθεια από όλες τις πλευρές, μας έφεραν σήμερα εδώ. Θέλω, τέλος, να τονίσω πως η επίβλεψη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα είναι ουσιαστική, ώστε σε συνεργασία και με την Δημοτική Κοινότητα, να περιοριστούν τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν από ένα τέτοιο έργο μεγάλης πνοής”.
Τέλος, μια σημαντική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 29 Γενάρη ανάμεσα στη δημοτική αρχή Διονύσου και την Περιφέρεια Αττικής. Σε αυτήν παρουσιάστηκε αναλυτικά ο συγκεκριμένος προγραμματισμός των έργων του δήμου, «ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής και της κατάρτισης του νέου ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020». Όπως αναφέρει η Οδός  Διονύσου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Υποδομών, Χωροταξίας και Πολεοδομίας Ευ. Λυρούδιας ανέλυσε την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στα έργα του δήμου και  ενημέρωσε τον  Αντιπεριφερειάρχη για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το κάθε έργο ξεχωριστά, καθώς και για τις ώριμες και ολοκληρωμένες μελέτες που ήδη υπάρχουν και μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο δε Δήμαρχος  Διονύσης  Ζαμάνης ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη να γίνουν προσπάθειες, ώστε να  υπαχθούν  σε χρηματοδότηση όσο το δυνατό περισσότερα έργα , τονίζοντας ότι ο Δήμος Διονύσου έχει πολλές ελλείψεις σε βασικές υποδομές.  Ιδιαίτερα, σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, κατασκευής σχολικών μονάδων αλλά και στο μείζον πρόβλημα της αποχέτευσης ακαθάρτων. Έκανε ειδική αναφορά για την ανάγκη δημιουργίας αγωγού απορροής στη Δημοτική Κοινότητα του Αγίου Στεφάνου καθώς και στις ενέργειες του Δήμου για ένταξη σε νέα χρηματοδοτικά κοινοτικά  προγράμματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου.

Μια περίοδος δημιουργίας ξεκίνησε στο Δήμο, όπως του αξίζει-
με όραμα και σχέδιο,
επιστημονική γνώση και μεθοδικότητα,
ιεράρχηση και φροντίδα για την καθημερινότητα,
μακριά από ερασιτεχνισμούς και προχειρολογίες,
αθόρυβα χωρίς επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου