Αναδημοσίευση από http://dionysoskoufitsa.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html
Τον τελευταίο καιρό εξελίσσεται ένα σκληρό παιχνίδι εξουσίας στους κόλπους της νέας δημοτικής αρχής. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ζαμάνης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ομάδα δημοτικών συμβούλων, που τον πιέζει να κάνει συγκεκριμένες επιλογές προσώπων (για τις θέσεις ευθύνης και συνεργατών) και τον αμφισβητεί ευθέως όταν δεν τις ακολουθεί.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στην ομάδα αυτή πρωτοστατούν κάποιοι άνθρωποι (εντός κι εντός δημοτικού συμβουλίου) που ως τα χτες θεωρούνταν εντελώς “δικοί του”. Είναι οι ίδιοι που τον είχαν σπρώξει να δημιουργήσει τους Ανοικτούς Ορίζοντες για να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. Είναι επίσης οι ίδιοι άνθρωποι που συνέβαλαν αποφασιστικά στην εκλογή του, κουβαλώντας πολλές ψήφους στο ‘κατάστημα’.
Οι πρώτες πληροφορίες που είχαν φτάσει στ’ αυτιά μου - στα μέσα Ιουλίου, από κύκλους της Ενωτικής Πρωτοβουλίας! - αναφερόντουσαν ασαφώς σε κάποια σενάρια μελλοντικής κατάρρευσης της νέας διοίκησης και αντικατάστασης του Ζαμάνη από άλλο πρόσωπο. Κι ίσως γι αυτό δεν τους είχα δώσει την δέουσα σημασία, θεωρώντας τα προσπάθεια διατήρησης της συνοχής της μειοψηφίας. Τελικά όμως, φαίνεται ότι ήταν βάσιμα κι ίσως μάλιστα και σχετικά με την απόφαση και τις παρούσες κινήσεις του απελθόντος δημάρχου για την αναδιοργάνωση της παράταξής του.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στον εσωτερικό πυρήνα αυτής της ομάδας υπάρχουν 3 – 4 σύμβουλοι, στη πλειονότητά τους έμπειρα στελέχη της παλιάς ΑΔΚ, που συνεπικουρούνται από κάποια άλλα ‘εκ μεταγραφής’. Στις ‘επιρροές’ συγκαταλέγονται τουλάχιστον 4-6 δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, που ο καθένας τους έχει τον δικό του λόγο να είναι ενοχλημένος-η από τις έως τώρα επιλογές του Ζαμάνη. Άλλος λόγω επιθυμίας ‘υπουργοποίησης’ εδώ και τώρα, άλλος λόγω επιθυμίας ‘εκπροσώπησης’ της τοπικής του κοινότητας, άλλος λόγω προσωπικών του αντιπαθειών ή συμπαθειών (με άτομα που τώρα αναδεικνύονται στο υπηρεσιακό προσκήνιο ή απομακρύνονται απ’ αυτό) κ.ο.κ.
Η πραγματικότητα αυτή άρχισε να γίνεται ορατή στους παραέξω τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου διαφάνηκε μια διαφοροποίηση της στάσης στις ψηφοφορίες ανάμεσα στους δ.σ. της ΑΔΚ, που είναι και δ.σ. των Α.Ο. Έκτοτε, το πρόβλημα κλιμακώθηκε και έγινε αντιληπτό από πολλούς στη συνάντηση όλων των αιρετών πριν 10 περίπου μέρες. Εκφράστηκε δε ανοικτά την περασμένη Πέμπτη, στη συνάντηση που είχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης για την επιλογή του υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. Εκεί, αν και ο Ζαμάνης παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του ν’ ανακοινώσει δημοσίως την πρότασή του, η συζήτηση πήγε οπουδήποτε αλλού εκτός από την κατάθεση υποψηφιοτήτων - κάτι που τελικά δεν έγινε...
Παράλληλα, υπήρχαν βάσιμες πληροφορίες ότι η εκκρεμότητα (επί μία εβδομάδα) ορισμού των αντιδημάρχων συνδέεται με δύο πράγματα. Πρώτον με τις πιέσεις που επί καιρό ασκούνταν (στον δήμαρχο) για αλλαγή ενός εκ των ανακοινωθέντων ονομάτων και δεύτερον με την αναμονή (του δημάρχου) για τη στάση που θα επιδείξουν κάποιοι σύμβουλοι στις αυριανές αρχαιρεσίες.
Η κρισιμότητα της αυριανής ψηφοφορίας, αλλά και της κατάστασης γενικότερα, φαίνεται κι από τη σοβαρότητα της δήλωσης – προειδοποίησης που απηύθυνε ο Ζαμάνης την Πέμπτη προς τους παριστάμενους δ.σ. Και που πάνω κάτω έλεγε ότι,
όποιος την Κυριακή διαφοροποιηθεί από την κοινή απόφαση που οι δ.σ. των Α.Ο. θα πάρουν σαν σώμα, θα ‘θέσει εαυτόν εκτός παράταξης’.
Γιατί, όπως εκτιμά ο ίδιος αλλά και οι παροικούντες τη (νέα) Ιερουσαλήμ, δεδομένων των καταστάσεων που έχουν προηγηθεί, η (όποια) αμφισβήτηση δεν θα αφορά τον υποψήφιο πρόεδρο, αλλά το πρόσωπο του δημάρχου.
Καθώς αυτά τα παρατράγουδα συμβαίνουν ‘από τ’ αποδυτήρια’, πριν δηλαδή ξεκινήσει ο ‘αγώνας’ για τη νέα διοίκηση, εύλογα θ’ αναρωτηθεί κανείς ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της.
Αλλά πριν βιαστούμε ν’ απαντήσουμε, ας αναλογιστούμε πρώτα ότι οι άνθρωποι αυτοί – όπως και οι αντίστοιχοι των άλλων παρατάξεων, που επίσης βρίσκονται σε φάση ενδοσκόπησης και αμφισβήτησης - έχουν εκλεγεί με τις δικές μας ψήφους. Κι αν βάζουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις και συμφέροντα πάνω απ’ τα συνολικά, είναι γιατί δυστυχώς έτσι είμαστε κι εμείς οι ‘εντολείς’ τους. Αλλιώς δεν θα ψηφίζαμε αυτούς, αλλά κάποιους
άλλους…
άλλους…
Όσο για το μέλλον της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής, μπορώ εύκολα να επαναλάβω την γνώμη μου, που είναι η εξής:
Όσο ο δήμαρχος κι η δημοτική του ομάδα επιμένουν να λειτουργούν δημαρχο κεντρικά, τέτοια φαινόμενα θα συνεχίσουν να συμβαίνουν, με βλαπτικές συνέπειες για τον δήμο.
Επιπλέον, λόγω του ήπιου και συναινετικού χαρακτήρα του, θα είναι σχεδόν αδύνατο για το νέο δήμαρχο να τα διαχειριστεί μόνος του ή έστω με κάποιους στενούς του συνεργάτες. Δηλαδή ερήμην της δημοτικής του ομάδας και παράταξης και προπαντός, μακριά από την τοπική κοινωνία, ανάμεσα στην οποία μπορεί να βρει τις λύσεις που αναζητά για τις ανάγκες του τόπου και του δήμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου